Prostreno.cz

Zdraví v doušku heřmánkového čaje

Heřmánkový čaj je oblíbeným nápojem po celém světě. Má nejen uklidňující a osvěžující účinky, ale může vám být prospěšný i po zdravotní stránce.

Heřmánek obsahuje chamazulén, aromatickou chemickou sloučeninu, která má protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Kromě toho je nabitý antioxidanty, které mohou hrát roli při snižování rizika srdečních chorob a rakoviny. Heřmánek dále pomáhá zlepšovat také spánek, trávení i psychiku. Takže, ať už jste přepracovaní nebo trpíte nachlazením, připravte si horký šálek heřmánkového čaje, s trochou medu, vdechněte jeho nádhernou květinovou vůni a vzápětí uvidíte, jak vaše starosti s každým douškem mizí. 

Snížení menstruačních bolestí

Několik studií spojilo heřmánkový čaj se snížením výskytu menstruačních křečí. Studie z roku 2010 například zjistila, že konzumace heřmánkového čaje po dobu jednoho měsíce významně pomáhá snížit bolest během menstruace. Ženy, které se studie zúčastnily, rovněž uvedly snížení úzkosti a výkyvů nálad během periody.

Léčba diabetu a snižování hladiny cukru v krvi

Některé studie zase zjistily, že heřmánkový čaj může snížit hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou. Výzkumy sice neukazují, že by tato bylina byla životaschopnou náhražkou léků na cukrovku, avšak může být velice užitečným a účinným doplňkem stávající léčby! Důsledná konzumace heřmánkového čaje totiž může rovněž zabránit opětovnému zvyšování hladiny cukru v krvi, díky čemuž snižuje dlouhodobé riziko komplikací diabetu.

Protizánětlivé účinky

Zánět je reakce imunitního systému na boj s infekcí. Jak již bylo uvedeno výše, heřmánek obsahuje chemické sloučeniny, které mohou zánět tlumit. Některé studie naznačují, že heřmánkový čaj může pomáhat i při léčbě rakoviny, a dokonce zabránit těmto buňkám v rozvoji.

Pomoc při spánku a relaxaci

Heřmánkový čaj zklidňuje nervový systém, a proto vám může pomoci s kvalitou vašeho spánku. Podle studie, lidé, kteří konzumovali 270 mg extraktu z heřmánku dvakrát denně po 28 dní, měli o 1/3 méně nočního probuzení a usnuli o 15 minut rychleji než ti, kteří extrakt nekonzumovali. Tato zjištění jsou slibná, ale k určení rozsahu účinků heřmánkového čaje na spánek je zapotřebí více studií. Nicméně, pokud máte problémy s usínáním nebo spánkem, pití heřmánkového čaje před spaním rozhodně stojí za vyzkoušení.

Posiluje imunitní systém a zmírňuje úzkost a deprese

Heřmánkový čaj je uznáván také v prevenci a léčbě běžného nachlazení (zklidňuje bolesti krku), a rovněž údajně snižuje pocity úzkosti a deprese, zejména při užití v aromaterapii.

Zlepšuje zdraví pokožky

Nejen vnitřně ale i zevně. Aplikace heřmánku na pokožku prostřednictvím kosmetických produktů, jako jsou pleťové vody, oční krémy a mýdla, pomůže hydratovat pokožku, léčit vyrážky či zarudnutí.

Jak často užívat?

Na závěr si pojďme říct něco k tomu, jak často heřmánkový čaj užívat. Jako u všeho ostatního, i zde platí zlaté pravidlo: Všeho s mírou.  Za zdraví prospěšnou dávku se považuje konzumace jednoho až (maximálně) čtyř šálků heřmánkového čaje denně.

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, food.ndtv.com/food-drinks





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat