Prostreno.cz

Potraviny podporující produkci kolagenu

Kolagen je pro mladistvý vzhled klíčový. Chcete ho mít více? Jezte častěji ryby, sójové produkty, mrkve a pomeranče. I cibule vám s jeho zásobami pomůže!

Na trhu je k dispozici mnoho kosmetických produktů s obsahem kolagenu. A má to svůj důvod. Tato bílkovina, která se nachází v tkáních, chrupavkách, kostech, zubech i dásních, zajišťuje pružnost i elasticitu pokožky a celkově ji omlazuje a revitalizuje. Rovněž přispívá k její hydrataci, přičemž mírní projevy celulitidy. S přirozeným stárnutím se hladiny kolagenu neustále snižují, což je nezvratný jev. A právě proto řada lidí spoléhá na vnější zdroje. Ale pozor, ty krémy z drogerie nejsou jedinou možností, jak s úbytkem kolagenu bojovat. Které potraviny jeho přirozenou výrobu podporují? Tyhle vás zestárnout nenechají!

Spřátelte se s rybami

I když se často píše a mluví o zdravotních výhodách tučných ryb, i ty „obyčejné“ sladkovodní mají co nabídnout. V podstatě jakákoli ryba bývá bohatým zdrojem vitaminů, minerálů i proteinů. A proto podporuje i syntézu zmíněného kolagenu, který je sám o sobě bílkovinou. Mimochodem, obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou velice prospěšné i pro klouby, srdce a mozkové funkce.

I sója má skrytá pozitiva

Samotné sójové boby se konzumují opravdu jen zřídka, mnohem vyhledávanější jsou spíše produkty z nich tvořené, jako je například tofu, tempeh nebo mléko. Že si na tohle moc nepotrpíte? Velká škoda. Odborníci tvrdí, že sójové výrobky brání působení určitých enzymů, které způsobují rozklad kolagenu, čímž chrání jeho zásoby.

Mrkev nejen na oči

Asi každý člověk moc dobře ví, že vitamin A, který se hojně nachází v mrkvi, předchází šerosleposti a zostřuje zrak. Schopností má ale víc a dotýkají se i samotného omlazujícího kolagenu. Kromě toho z ní načerpáte také vitamin C, který prokazatelně zpomaluje stárnutí a urychluje regeneraci buněk. Pokud vám mrkev nijak zvlášť nechutná, stejné výhody poskytuje i pomeranč nebo cibule. Je to pro vás ta správná náhrada?

Zdroj: healthybuilderz.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat