Prostreno.cz

Skrytá ropa na talíři

Mají přilákat oči zákazníků a otevřít jejich peněženky. Umělá barviva, bez ohledu na to, jak neškodně se tváří, v sobě ukrývají nemalá rizika. Které nemoci způsobují a proč se jim vyhýbat?

Umělá barviva se používají v mnoha potravinách a nápojích, včetně sody, snídaňových cereálií, cukrovinek, svačinek, pečiva, mražených dezertů, a dokonce i nakládané zeleniny a salátových dresinků. Ačkoli je jejich aplikace naprosto běžnou záležitostí, nemusí to nutně znamenat, že je bezpečné je jíst.

Ropa na talíři

Potravinářská barviva jsou ve skutečnosti složité chemikálie, které byly původně vyrobeny z uhelného dehtu, ale nyní je jejich základem ropa. Každý ví, že právě ropa je surový ropný produkt, jenž je stavebním kamenem výroby benzínu, motorové nafty, asfaltu (lepkavá černá hmota, kterou je dlážděna příjezdová cesta) a plastů.

Již v minulosti vědci prokázali, že potravinářská barviva mají negativní vliv na činnost jater a dalších životně důležitých orgánů, zasahují do trávicích enzymů, které naše tělo produkuje, aby mohlo správně rozložit jídlo, souvisí s respiračními poruchami, jako je astma a bronchitida, nebo narušují vývoj nervových buněk. Mohou však souviset i s jiným vážným onemocněním.

„Výrobci během minulého století vyvinuli stovky syntetických potravinářských barviv, z nichž většina je toxická,“ nechal se slyšet Lorne J. Hofseth, ředitel Centra pro výzkum rakoviny tlustého střeva z univerzity v Jižní Karolíně s tím, že syntetické potravinářské barvivo sice není klasifikováno jako karcinogen, ale v současnosti dostupné výzkumy poukazují na potenciální zdravotní rizika, která jsou přinejmenším znepokojující.

Potraviny a zánětlivá onemocnění střev

Lorne J. Hofseth si všiml možných obav a vysvětlil, že bakterie ve střevě mohou rozložit syntetická barviva na molekuly, o kterých je známo, že způsobují rakovinu. Kromě toho se ukázalo, že chemicky vyrobené barvy se klidně navážou na DNA a proteiny uvnitř buněk.

Hofsethův vlastní výzkumný tým dokonce během laboratorního testování zjistil, že konkrétně červená a žlutá způsobují poškození DNA v buňkách a dá se předpokládat, že přispívají ke vzniku rakoviny tlustého střeva. Ve svém článku pro časopis The Conversation však poznamenal, že je třeba provést další výzkum, aby bylo možné plně určit, zda existuje souvislost mezi umělými barvivy a kolorektálním karcinomem.

Pokud jde o to, co můžete udělat, věřte, že někteří výrobci potravin se aktivně vyhýbají falešným věcem ve prospěch přírodních složek. Mnoho potravinářských společností si je naštěstí vědomo nebezpečí umělých potravinářských barviv a upouští od nich, což je pochopitelně velmi vítané.

Zdroje: eatthis.com, foodnerdinc.com, https://theconversation.com/colorful-sweets-may-look-tasty-but-some-researchers-question-whether-synthetic-dyes-may-pose-health-risks-to-your-colon-and-rectum-172211





Celkem 3 komentářů

Siraellen
29.01.2022
jana kratochvílová
29.01.2022
jana kratochvílová
28.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat