Prostreno.cz

Vedlejší účinky konzumace medu

Ideální denní množství medu vyčísleno. Proč nepřekračovat doporučenou hranici a co všechno vám hrozí, pokud to s ním přeženete?

Med se ze 75 až 80 procent skládá ze sacharidů (cukru), ten zbytek tvoří voda a cenné látky, třeba jako folát a vitamin C spolu s menším množstvím niacinu, draslíku, vápníku a hořčíku. Pochlubit se však může i antioxidanty, flavonoidy a polyfenoly. Jak je to s jeho pro a proti?

Med neutralizuje volné radikály a další toxiny, které by mohly vést k poškození buněk a tkání, snižuje tak oxidativní stres, posiluje obranyschopnost organismu, podporuje hojení ran a považuje se za přírodní lék proti kašli. Zároveň bývá označován za zdravou alternativu cukru, ovšem může být i zdraví škodlivý, pokud ho jíte příliš mnoho. Zde je několik pádných důvodů, proč to s jeho konzumací nepřehánět.

Vykouzlí špíčky nejen na bocích

Pokud si hlídáte váhu, pak je velmi důležité kontrolovat množství medu, které přijímáte. Vysoký obsah kalorií, cukru a sacharidů se podepisuje pod tloustnutí.

Může zvýšit hladinu cukru v krvi

Med obsahuje cukr a sacharidy, jak již bylo uvedeno, a to ve velkém množství. V těle tedy zvyšuje hladinu cukru v krvi, což převážně u diabetiků může být nebezpečné.

Snižuje krevní tlak

Med je považován za skvělou přísadu, jež obecně pomáhá kontrolovat krevní tlak. Ale když jej užíváte v nadměrném množství, může se váš krevní tlak snížit. Lékaři dokonce hovoří o hypotenzi. (O té mluvíme v případě naměření hodnot nižších než 90/60 mmHg.) Z dlouhodobého hlediska se vyšší a pravidelný přísun medu spojuje se ztíženým fungováním srdce, proto se za optimální jeví příjem zhruba 50 ml medu denně.

Stojí za žaludečními problémy

Pokud trpíte zácpou, med tento stav vinou vysokého obsahu fruktózy ještě zhorší. Někteří lidé si také ztěžují na nadýmání či průjem. Jedno či druhé vzniká v důsledku neschopnosti těla strávit cukry v medu.

Podporuje vznik zubního kazu

Med si přidáváte do cereálií, čaje a teplého mléka, sladíte s ním dezerty, palačinky a lívance. Tak to se nedivte, že jste častěji u zubaře. Příliš mnoho tekutého zlata negativně ovlivňuje zdraví ústní dutiny. Med škodí zubní sklovině už jen tím, že je lepkavý, což znamená, že na zubech ulpívá. Cukr se pak postará o ten zbytek.

Zdroje: shape.com, healthshots.com, wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat