Prostreno.cz

Nezvládnuté chutě jsou nezdarem v hubnutí

Boj s přebytečnými kilogramy je často spojen s frustrací a nezdary. Trvale snížit hmotnost není snadné, ale dá se toho dosáhnout! Za předpokladu, že budete dodržovat několik pravidel.

Abyste dosáhli na svoji vysněnou váhu, měli byste vědět, kolik kalorií potřebujete. To zjistíte na základě bazální metabolické rychlosti (udržování tělesných funkcí) a obratu síly (energie pro činnost svalů). Chcete-li zhubnout, musíte spotřebovat více kalorií, než prostřednictvím potravin přijmete.

Z krátkodobého pohledu, kdy se potřebujete vejít do starých koktejlek, by se drastická dieta mohla zdát jako dobré řešení. Dlouhodobě ale tělu škodí a vede spíše ke známému jojo efektu. Předcházet tomu můžete změnou jídelníčku a dlouhodobou změnou stravovacích návyků. A na to je potřeba trpělivost!

Změna stravy je totiž nejdůležitějším bodem pro ztrátu hmotnosti. A to se skládá hned z několika částí – ovoce a zelenina mají méně kalorií, přesto vás dokážou zásobit důležitými vitaminy a vlákninou. Proto by v každému pokrmu mělo být také hodně zeleniny. Nejlepší je ke konzumovat pravidelně saláty.

Jezte potraviny bohaté na bílkoviny

Bílkoviny dokážou zasytit opravdu na dlouho. Ryby jsou obzvlášť zdravé, pokud byste trvali na mase, pak raději libové kuřecí nebo hovězí než kachnu a vepřové. Také nízkotučné mléčné výrobky jako je tvaroh nebo třeba luštěniny obsahují hodně bílkovin.

Celozrnné místo bílé mouky

Pokud jíte celozrnné výrobky, pak vás mezi jednotlivými pokrmy většinou chutě nepřepadnou. Potraviny z celých zrn obsahují mnoho vlákniny, které podporují trávení a mají velké množství minerálních látek a stopových prvků. Naproti tomu sladké nebo výrobky z bílé mouky obsahují „prázdné kalorie“ a máte po nich brzy zase hlad.

Jezte pomalu

Trávení začíná v ústech. Žvýkáním se potrava mechanicky zmenšuje a pomocí slin klouže dále do jícnu. Kousejte každé sousto dvacetkrát, tak se pořádně seznámíte s chutí potravin. Kromě toho se přinutíte dát si s jídlem na čas a všimnout si tak dříve pocitu sytosti.

Pozor na nápoje!

Mnoho kalorií se ukrývá také v nápojích. Kalorie navíc vám přidá třeba alkohol, ale také džusy nebo limonády. Pijte proto raději vodu, neslazené čaje nebo ředěné džusy.

Hlídejte si kalorie

Pokud se vám podařilo přebytečná kila zhubnout, měli byste na svoji váhu dbát i nadále. Ovoce, zelenina a kvalitní potraviny byste tak na jídelníčku měli mít stále. Kromě toho byste měli sníst pouze tolik kalorií, kolik skutečně potřebujete.

Zdroj: názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat