Prostreno.cz

Příznaky nedostatku vody v těle

Tělo potřebuje vodu k odplavení odpadních látek a toxinů, hydrataci pokožky a přenosu živin do buněk. Když jí nemá dostatek, strádá. Jak to s ní máte zrovna vy? Žízeň berte jako poslední varovný signál toho, že si nehlídáte pitný režim!

Ráno začínáte kávou, někdy okolo desáté si dopřáváte druhou, přičemž oběd zapíjíte malou skleničkou vody. Nedivte se, že vás bolí hlava, trpíte zácpou, hůř regulujete tělesnou teplotu, nepodáváte výkony a jste náchylní k tvorbě ledvinových kamenů, infekcím močového měchýře a onemocněním ledvin. Voda je zdroj života a člověk bez ní vydrží maximálně tři až čtyři dny. Přesvědčte se, že jí máte dostatek!

Kolik vody je tak akorát?

Může být těžké přesně určit, kolik vody byste měli vypít, abyste se vyhnuli dehydrataci. Množství se odvíjí od věku, fyzické aktivity, teploty i vlhkosti okolního prostředí. Sportovci nebo lidé, kteří se hodně potí, závlahu potřebují víc než ti ostatní. Stejně jako osoby žijící v horkém a suchém podnebí.  Zároveň se uvádí, že některé zdravotní stavy, včetně cukrovky, dehydrataci nahrávají. Na vině jsou však i některé léky. Obecně se doporučuje vypít dva až tři litry vody denně, vždy je moudré kontrolovat barvu moči. Čím je tmavší, tím je to horší. Na druhou stranu se světle žlutá považuje za optimální.

Co na talíři, to v těle

Říká se, že 70 až 80 % vody, kterou potřebujete, by mělo pocházet z tekutin, zbytek se doplní prostřednictvím potravin, jako jsou polévky, dušená jídla nebo zelenina bohatá na vodu (celer, špenát a okurka). Do pitného režimu lze zařadit i ovoce (kupříkladu meloun, pomeranče nebo jablka). Při pohybové aktivitě na každých 450 g potu, které ztratíte, musíte vypít přibližně 500 ml vody. Ale pochopitelně, že ztráta vody se těžko hlídá, proto opět vsaďte na kontrolu barvy moči. Také se můžete před a po cvičení zvážit, nějaká data to orientačně poskytne.

Půl litru H2O naráz? Kontraproduktivní!

V každém případě nespoléhejte na žízeň. Když už se přihlásí o slovo, je obvykle pozdě, organismus je dehydrovaný. Mezi další příznaky toho, že je tělo málo zavodněné, patří i sucho v ústech, bolest hlavy, ospalost, únava, nízký krevní tlak nebo závratě. Tak šup, chce to sklenici vody! Skutečně jen sklenici, ledviny jsou za hodinu schopné zpracovat odhadem tři deci vody, tak je šetřete a nenakládejte jim víc, než jsou schopny unést.

Zdroje: livehealthily.com, bupa.co.uk





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat