Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací heřmánku

Jste alergik, kterému pyl nedělá vůbec dobře? Pak vám heřmánkový čaj může způsobit i nepříjemné nežádoucí reakce. Varování ale platí i pro jedince, kteří užívají léky na srážlivost krve!

Účinky heřmánku byly barvitě popisovány již ve starověkých lékařských spisech. Ranhojiči i léčitelé z Egypta, Řecka a Říma ho doporučovali na chmurnou náladu, trávicí obtíže i kožní vředy, přičemž poukazovali na jeho zázračné působení. I dnes se o této bylince hodně mluví – a to nejen mezi příznivci alternativní medicíny, ale i vědci. Kromě pozitiv se však zmiňují i negativa. Už jste o nich slyšeli?

Rub i líc přírodní pomoci

Každá mince má dvě strany a v případě heřmánku to platí dvojnásob. Jistá severská studie publikovaná v magazínu Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility prokázala, že tato voňavá rostlinka zmírňuje nejen úzkosti, ale i menstruační křeče. To jiný výzkum z roku 2008 zase poukazuje na skutečnost, že heřmánkový čaj může být velice užitečným doplňkem diabetické léčby, neboť snižuje hladinu cukru v krvi.

Z dalších zahraničních průzkumů pak vyplývá, že uvedený prostředek představuje prevenci osteoporózy. Rovněž se z nich dozvídáme, že díky obsahu cenných sloučenin tlumí dlouhotrvající záněty, které mohou být skrytou příčinou gastrointestinálních bolestí, artritidy, autoimunitních poruch a dokonce i deprese a hemeroidů. Jeho konzumace také zabraňuje rozvoji rakovinných buněk, ulevuje při nachlazení a urychluje hojení. Dále pomáhá při nespavosti, protože navozuje duševní klid a relaxaci. Heřmánek má tedy skutečně celou řadu prokázaných benefitů, ovšem někteří lidé by se mu měli tak jako tak vyhýbat. Kdo přesně a proč?

Pozor na kombinaci s léky

Studie, jejíž poznatky zveřejnil odborný časopis Medical Principles and Practice, varuje před kombinací heřmánku s antikoagulačními medikamenty snižující srážlivost krve, neboť negativně mění jejich metabolizaci v těle. Jedincům alergickým na pyl pak může užívání heřmánkového horkého nápoje způsobit nežádoucí reakce, jako jsou kožní vyrážky, otoky hrdla i dušnost, jak zmiňuje zase výzkum americké vládní agentury National Center for Complementary and Integrative Health (nccih.nih.gov/health/chamomile#cautions). Buďte tedy obezřetní, opatrnost je na místě!

Zdroje: livestrong.com, researchgate.net/publication/286965003, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15537303/pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf8014365, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ptr.4807, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3318194/, jstage.jst.go.jp/article/bpb/28/5/28_5_808/_article, karger.com/Article/FullText/334488, nccih.nih.gov/health/chamomile#cautions






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat