Prostreno.cz

Čekanka ve stravě umí čarovat

Pěstuje se jako listová zelenina a má obvykle červené plísňové listy, které tvoří hlavu. Červená čekanka neboli radicchio se neprávem přehlíží, a to i přesto, že patří k univerzálním potravinám s léčivými účinky. Co si z ní uvařit?

Čekanka je rostlina, jejíž kořeny a nadzemní části se používají k výrobě léků. Čekanka se využívá při nechutenství, žaludeční nevolnosti, zácpě, poruchách jater a žlučníku, rakovině a zrychleném srdečním tepu. Bývá označována za skvělé tonikum stimulující produkci moči, někteří lidé aplikují pastu z listů čekanky přímo na kůži při otocích a zánětech. Tím výčet jejích schopností nekončí.

Zelí? Ale kdeže!

V kuchyni se listy čekanky často konzumují jako celer, dochucují jídla i nápoje. Kávové směsi nezřídka obsahují mletou čekanku pro zvýšení bohatosti a plnosti kávy. Problém je, že většina lidí neví, co přesně s čekankou dělat. Ve skutečnosti se tato listová zelenina často mylně považuje za červené zelí (https://askinglot.com/is-radicchio-a-red-chicory), a to díky svému purpurově červenému vzhledu, jež se v závislosti na odrůdě může přibližovat až k tmavě fialové po kaštanovou nebo červenou.

Pokud jde o chuť, čekanka bývá nahořklá, nicméně je mnohem vydatnější než římský salát. Poskytuje spoustu vitaminů a minerálů, má přirozeně nízký obsah kalorií a naopak vysoký obsah vitaminu K, vlákniny a zinku. Vláknina vytváří pocit sytosti po delší dobu a je nezbytnou součástí zdravé stravy. „Káčko“, tedy vitamin rozpustný v tucích, hraje klíčovou roli při podpoře zdraví kostí a zinek se stará o funkční imunitní systém. Má totiž protizánětlivé vlastnosti (1).

Jak je to s tepelnou úpravou?

Pokud vám hořká chuť čekanky nevadí, určitě ji zkuste jíst syrovou. Jinak restujte, grilujte, pražte a opékejte (nahořklá chuť se tak zjemní). Nejoblíbenějším způsobem přípravy čekanky jsou tenké plátky. Ty se dají marinovat a pomalu vařit nebo restovat. Chutná je i čekanková polévka, čekanka zapečená se sýrem, čekankový salát s hruškami nebo grilovaná kachní prsa s karamelizovanou čekankou. Suma sumárum, čekanka možná není nejoblíbenější zeleninou, ale rozhodně je univerzální. Se špetkou inspirace a kreativity z ní vykouzlíte desítky báječných jídel, které si nakonec zamiluje celá rodina.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5026413. mindbodygreen.com, rxlist.com, https://askinglot.com/is-radicchio-a-red-chicory






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat