Prostreno.cz

Koření podporující spalování kalorií

Každý ztracený centimetr a každý úbytek tuku se počítá! Tohle jsou nejlepší druhy koření, které podporují hubnutí a zrychlují metabolismus. Nechte je, aby vám pomohly k vysněné postavě!

Pokrmům dodává tu správnou chuť a ještě navíc přispívá k hubnutí. Koření je zázrak. Přidávejte zrovna tahle „dochucovadla“ do svých jídel, tuky nebudou mít šanci!

Kmín

Kmín je oblíbené koření, které naše babičky podávaly malým ratolestem –⁠ na prdíky. Uvedená rostlina z čeledi miříkovitých obsahuje vitaminy A, B, C, D a K, omega 3 a 6 mastné kyseliny, minerály (selen, železo, vápník nebo třeba hořčík) a velké množství bílkovin a sacharidů. Když tři gramy kmínu přidáte do bílého jogurtu a tuhle svačinu si dopřejete dvakrát denně, snížíte své BMI, obvod pasu a tukové hmoty (1). Musíte ale v kúře vydržet tři měsíce.

Kajenský pepř

Ale no tak, nemějte výčitky, že dnes porce vaše jídla byla o něco větší než obvykle. Kapsaicin, tedy aktivní a štiplavá složka kajenského pepře, která tomuto koření dodává šmrnc, všechno napraví. Je známo, že se kapsaicin zaměřuje na nervový systém (2), zvyšuje sytost a termogenezi a tím i schopnost těla produkovat teplo ze spalovaných kalorií. Pokud už jste po obědě a nemůžete pepř přidat přímo do pokrmu, nasypte špetku do šálku teplé vody, přidejte čerstvě vymačkanou šťávu z citronu a dle chuti a potřeb dolaďte lžičkou medu.

Skořice

Skořice je známá tím, že stabilizuje hladinu cukru v krvi snížením množství glukózy nebo cukru cirkulujícího v krvi (3) a podporou uvolňování inzulínu (hormon, který pomáhá snižovat a využívat hladinu cukru v krvi). Tyto mechanismy zabraňují tomu, aby došlo k poklesu hladiny cukru v krvi, což může způsobit hlad. Čajová lžička skořice denně se považuje za bezpečné množství. Můžete ji přidávat třeba do kávy.

Kurkuma

Žluté barvivo kurkumin je polyfenol s protizánětlivými vlastnostmi a schopností zvýšit množství antioxidantů, které tělo produkuje. Dle různých výzkumů kurkuma přispívá ke zlepšení příznaků deprese a úzkosti, ulevuje při osteoartróze a snižuje hladiny LDL špatného cholesterolu v krvi (4). Příjem kurkuminu je ale spojen i s významným snížením BMI, hmotnosti a obvodu pasu. Obecně se doporučuje půl až jedna čajová lžičky kurkumy denně. Kombinujte ji s černým pepřem, protože zvyšuje množství kurkuminu, které tělo může vstřebat.

Zázvor

Zázvor je nejvíce známý pro své působení při nevolnosti a potížích s trávením. Dobrou zprávou je, že bývá přátelský i k pasu a snižuje tělesnou hmotnost (5). Vědecké práce ukazují, že konzumace dvou až tří gramů zázvoru denně je tak akorát.

Zdroje: (1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25456022, (2) https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/capsaicin, (3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20058472. (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637251, (5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/ examine.com, mindbodygreen.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat