Prostreno.cz

Velikost denní porce ovoce a zeleniny

Přibližně 800 gramů. Tolik ovoce a zeleniny byste měli spořádat každý den, abyste si zvýšili ochranu před nemocemi i rizikem předčasného úmrtí.

Ovoce a zeleninu jí většina lidí. A je k tomu dobrý důvod, protože tyto přírodní dary poskytují důležité látky, které podporují zdraví a celkovou kondici. V jakém množství je ale konzumovat, aby to skutečně mělo nějaký efekt?

Čím více, tím lépe?

„Abychom zjistili, jak velké denní porce ovoce a zeleniny zajistí maximální ochranu před nemocemi  i předčasným úmrtím, analyzovali jsme 95 předchozích studií. Naše rozsáhlá metaanalýza zahrnovala 2 miliony lidí po celém světě a hodnotila 43 tisíc případů srdečních onemocnění, 47 tisíc případů mrtvice i 112 tisíc případů rakoviny,“ odhaluje vědecký výzkumník Dagfinn Aune, jehož působištěm je Královská univerzita v Londýně. No a jaký je tedy ortel? „Došli jsme k názoru, že i menší množství přináší určité ochranné výhody, ale nejlepší je jíst 10 porcí denně, což odpovídá zhruba 800 gramům,“ upřesňuje odborník. Tato studie, kterou publikoval magazín International Journal of Epidemiology, se také zaměřila na to, zda jsou některé druhy lepší než jiné.

Špenát a jablko jako skvělá dvojka

„Naše poznatky ukazují, že jablka, hrušky, citrusové plody, čekanka, hlávkový salát a brokolice regulují hladinu cholesterolu a normalizují krevní tlak, přičemž posilují cévy i imunitní systém. Předpokládáme, že je to díky složité síti živin, které chrání srdce i DNA buňky před poškozením,“ objasňuje jmenovaný expert. Říkáte si, že těch zmíněných 10 porcí denně je skutečně hodně, proto raději dáte šanci doplňkům stravy? Vždyť vám důležité živiny zprostředkují také, nebo snad ne? Zkusit to samozřejmě můžete, ale nastejno to pravděpodobně nevyjde.

Kompromis se nepočítá

„Je důležité jíst rostlinnou stravu. Představte si ji jako komplexní balíček látek, kterému se vitaminové doplňky nemohou rovnat. Navíc u těch přípravků není prokázáno, že snižují riziko onemocnění,“ uzavírá vědec Dagfinn Aune.

Zdroje: cbsnews.com, academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477?searchresult=1






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat