Prostreno.cz

Koriandrové kuličky v kuchyni

Pokud jste někdy v krámku s kořením přičichli ke sklenici garam masaly nebo si pochutnávali na nakládaných okurkách, přišli jste do kontaktu s klasickým aroma koriandrových kuliček.

Navzdory tomu, že je jejich samotná chuť vcelku nevtíravá (na rozdíl od některých druhů koření, které rozeznáte na sto honů), pokrmu dodá „něco“, co nelze s ničím zaměnit a ničím nahradit… takže je to takové charismatické koření, dá se říci. Neprojevuje se na první pohled, ale jeho přítomnost rozhodně poznáte!

Chuťový profil

Nejprve se zaměřme na otázku: Jsou kuličky koriandru chuťově stejné jako lístky (nať) koriandru, které známe ze salátů či polévek? Řekněme si to na rovinu. Nať koriandru je bylina, která rozděluje strávníky na dva tábory. Jedni její chuť milují a druzí nenávidí. Nic mezi tím. Nať koriandru má opravdu výrazné aroma, což nemusí být každému zrovna po chuti. Na rozdíl od toho mají kuličky koriandru (sušené plody této bylinky) mnohem jemnější aroma s mírně citrusovými nasládlými tóny. Takže odpověď zní: Ne, nechutnají stejně. 

Celý, drcený, nebo mletý?

Rozdíl v chuti celého a mletého koriandru je nepatrný, nicméně využití je rozdílné. Prášková forma koriandru je vhodná pro bezproblémové začlenění chuti do těsta, zatímco textura celých nebo jemně rozdrcených semen je vhodná pro paštiky nebo chutney.

Využití v kuchyni

Jak koriandr v kuchyni využít? Asi nejzásadnější otázka celého článku. Jemný sladkokyselý chuťový profil koriandru se hodí jak k přípravě sladkých, tak i slaných pokrmů. Ideální je jeho použití spolu s dalším kořením k vytvoření jedinečných kořenících směsí. Využijete jej při přípravě chleba, kynutých těst a sušenek (i vánočního cukroví), kysaného zelí, jehněčího masa apod. Semena jsou také součástí kořenicích směsí určených k nakládání zeleniny (okurky, červená řepa) a hub. Koriandr využijete také do různých omáček, k rybímu nebo grilovanému masu. Zkrátka, je to ten typ koření, které byste měli mít vždy po ruce!

Tip na závěr

Věděli jste, že koriandr má také afrodiziakální účinky? Do svých lektvarů na nesmrtelnost a lásku jej využívali už staří Řekové a Římané.Pokud si chcete takový nápoj lásky připravit, můžete to zkusit podle následujících instrukcí. Je to vlastně svařák trochu jinak. Rozdrcená pražená semínka smícháte s horkým vínem, přidáte skořici se zázvorem a necháte chvíli prohřívat na plotně, aby se účinné látky uvolnily do vína. Jestli to ve vás vyvolá ten správný pocit vášně, to už záleží na vás, nicméně jedno je jisté: Tento nápoj skvěle zahřeje a rozproudí každého až do poslední buňky v těle. 

Zdroje: tastingtable.com/693612/coriander-whole-ground-substitute-uses, vseokoreni.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat