Prostreno.cz

Majoránka je lékem na nepříznivé zdravotní stavy

Nemáte chuť třeba na bramboráky? Příprava se samozřejmě neobejde bez majoránky, která v nich nesmí chybět. Přidejte dnes špetku navíc, vyladíte si tím zdraví mnoha způsoby!

Na majoránku je radost pohledět. Nemluvě o její vůni, která se nedá s ničím zaměnit. Žádný div, že symbolem štěstí byla už pro Řeky a Římany. Do Evropy se podle historiků a botaniků zřejmě dostala vlivem křížových výprav a putování vojenských armád. Máte ji v kořence i vy? Samozřejmě, vždyť bez ní by bramboračka nebyla bramboračkou. Chuť této ingredience by ale citelně chyběla i v celé řadě polévek a omáček, stejně jako v luštěninových pokrmech, zeleninových salátech, karbanátcích a zabíjačkových specialitách. Znáte její léčivé vlastnosti? Potěší každého strávníka!

Antioxidační aktivita, která si zaslouží respekt

O antioxidantech se mluví a píše neustále (1). Pozornost se zaměřuje především na jejich působení proti škodlivým volným radikálům, které zvyšují riziko četných chronických chorob, a to včetně diabetu, rakoviny, srdečních chorob a depresí. Tyto radikály rovněž urychlují stárnutí a poškozují buněčné struktury, což se dotýká i samotného DNA (1). Obrana proti nim je tedy nesmírně důležitá. Ptáte se, co to má společného s majoránkou? V zásadě všechno. Výzkum publikovaný v magazínu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine poukazuje na skutečnost, že antioxidační účinky vykazuje hned několik jejích obsažených sloučenin (2, 3). Tyto látky zároveň tlumí záněty a omezují pravděpodobnost autoimunitních poruch (3). Zásluh má majoránka ale víc.

Trávení jako švýcarské hodinky

K prevenci zažívacích obtíží se zmíněné ochucovadlo využívalo už v dobách dávno minulých. Tato praxe se osvědčí i v dnešní době, jak je patrné z poznatků vědeckých studií (4, 5)). Z těch vyplývá, že složení majoránky navozuje bakteriální rovnováhu ve střevech a předchází rozvoji žaludečních vředů. Zmírňuje také příznaky otravy jídlem. Co se týká dalších předností, majoránka dokáže zpravidelnit menstruační cyklus, neboť vyvažuje hormony (6). Z vědeckých sfér se také ozývá, že může pomoci při léčbě syndromu polycystických ovarií (7). A vůbec, co si tento poklad letos vysadit do truhlíku, květináče nebo na zahrádce?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5694587/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030608/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19606513/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871212/#bibr11-2156587216650793, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25662759/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat