Prostreno.cz

Tajemstvím opředená káva

Káva. Nápoj, který vám dokáže svou vůní a chutí zlepšit náladu. Dokáže vás namotivovat na jakoukoli činnost, a pro většinu lidí je nepostradatelným společníkem pro celý den, od rána až do večera.

Kávu si mnohdy nalijete, aniž byste o tom jakkoli přemýšleli (a mnohdy také proto, abyste vůbec přemýšlet začít mohli), ovšem za vaším ranním šálkem kávy se skrývá mnohem zajímavější a poutavější příběh, než byste řekli, a právě tomu se dnes budeme věnovat.

Nápoj pochází z roku 800 n. l.

Stará legenda praví, že pastevci koz v 9. století zaznamenali účinek kofeinu na své kozy, které po konzumaci plodů rostliny Coffea vypadaly, že „tancují“. (A pak jaký je vlastně skutečný význam rčení „kozel zahradníkem“, že? Tyhle kozy věděly, co je dobré, vskutku... Pozn. redaktora). Místní mnich se na základě tohoto projevu koz rozhodl si na zmíněnou rostlinu „posvítit“, a odhodlal se k malému experimentu. Z plodiny si jednoduše připravil nápoj a zjistil, že mu účinky nápoje nedají v noci spát, a tak se zrodil první šálek kávy.

Kávová zrna jsou technicky semena

Jak už logicky vyplývá z předešlého odstavce, kozy hodovaly na plodech, se kterými tudíž pozřely právě tolik důležitá „semena kávy“, která se následně postarala o jejich dobrou náladu. Plody kávovníku jsou bobule podobné třešním, které se nacházejí na kvetoucích keřích. Jejich semena jsou kávová zrna, v angličtině zvané „coffee beans“ (kávové fazole), což je vcelku nepřesné, i když zábavné pojmenování, jelikož, pokud bychom měli být objektivní, jistá vzhledová podobnost s fazolemi by u kávových zrn skutečně byla.

Existují dokonce záznamy, že lidé míchali kávové bobule s tukem, aby vytvořili jakousi energeticky bohatou svačinu. Že by předchůdce dnešních energetických tyčinek? Údajně rovněž zkoušeli kvasit dužinu, aby vyrobili nápoj podobný vínu. Jak tento nápoj chutnal a jak se člověk po vypití několika skleniček cítil, raději necháme stranou, a účinky takového „vinného koštu“ si raději nebudeme domýšlet. 

Nejvíce kávy na světě pěstuje Brazílie

Tento fakt asi nikoho nepřekvapí. Brazílie dnes produkuje asi třetinu světové nabídky, což je dvakrát více než držitel druhého místa, Vietnam.

Káva se však pěstuje i v USA. Takovým případem je Kona (káva z Havaje). Protože káva tradičně nejlépe roste v podnebí podél rovníku, je počasí na Havaji pro pěstování kávy optimální. Podobné pozornosti se v poslední době dostává i Kalifornii, která rovněž produkuje kávu prémiové kvality.

Nejdražší káva na světě?

Jedna z nejžádanějších odrůd kávy pochází z výkalů cibetky. Cibetka, vzhledově podobná kočce, zkonzumuje „kávové třešničky“ i se zrnky, které ovšem není schopna strávit, tudíž je celistvé zase vyloučí. Káva připravená z těchto „vylepšených“ kávových zrn je údajně chuťově velmi zajímavá, jemná a méně kyselá.

Zákaz pití kávy

V roce 1511 věřili vůdci v Mekce, že káva podněcuje radikální myšlení, a proto tento nápoj postavili mimo zákon. Někteří italští duchovní ze 16. století se rovněž pokusili zakázat kávu, protože věřili, že je „satanská“. Papež Klement VII. však kávu miloval natolik, že zákaz zrušil a nechal kávu v roce 1600 dokonce pokřtít!

Zatím poslední pokus o zákaz konzumace kávy proběhl v 18. století. Švédská vláda tehdy zakázala kávu i kávové příslušenství (včetně šálků a nádobí), a odůvodnila to tím, že pití kávy podněcuje rebelskou náladu.

No ano, káva občas dokáže slušně rozproudit myšlenkové procesy, jen co je pravda!

Smrtelná dávka kofeinu

Tento bod je zde víceméně jen z nutnosti, abychom uvedli veškeré zajímavé otázky a odpovědi týkající se kávy. Z nutnosti proto, protože předávkování se běžný člověk bát opravdu nemusí. Museli byste totiž vypít asi 30 šálků ve velmi krátké době, abyste se přiblížili smrtelné dávce kofeinu.

Zdroje: www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition, www.agiboo.com/16-interesting-facts-about-coffee





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat