Prostreno.cz

Častá konzumace slaniny může podpořit rakovinu

Potrpíte si na uzeniny, párky a slaninu? S každým soustem posíláte do těla i konzervační látky, které prý mohou vyvolat onkologické onemocnění střev. Už vás pomalu přechází chuť?

Slanina, šunka nebo salám. Máte takové poklady v lednici i vy? Otázkou je, jak často zpracované maso jíte. Pokud si na něm smlsnete několikrát týdně, vaše zdraví může být ve velkém ohrožení. Není to žádná poplašná zpráva, ale vědou potvrzený varovný fakt!

Když jídlo škodí

Nedávná studie uskutečněná britskou Oxfordskou univerzitou, jejíž poznatky zveřejnil magazín International Journal of Epidemiology, skutečně nepřináší žádné povzbudivé závěry (1). Vyplývá z ní totiž, že i malé množství zpracovaného masa podporuje rozvoj onkologických onemocnění. Její autoři po dobu šesti let analyzovali data téměř půl milionu jedinců, načež zjistili, že lidé, kteří si den co den dávají třeba pouhé tři plátky slaniny, vykazují vyšší riziko rakoviny tlustého střeva, a to o celých 20 procent.

Daň za uspokojení chuťových buněk

„Tento výzkum jen dokazuje, že čím více tohoto masa jíte, tím větší je i pravděpodobnost, že onemocníte rakovinou. Samozřejmě to funguje i naopak – čím méně ho budete jíst, tím můžete být zdravější,“ vysvětluje spoluautorka studie Emma Shields, která působí v britské charitativní organizaci Cancer Research UK, jež se zabývá výzkumem a osvětou rakoviny. Ale proč tomu tak je? Jak je možné, že i kousek masné dobroty představuje takové hrozby?

A zase ty konzervanty!

Výzkumníci nepopírají, že zpracované maso poskytuje určité výhody, jako je například podíl železa, zinku, bílkovin i vitaminů D a B. Zároveň však upozorňují na skutečnost, že za účelem prodloužení trvanlivosti a vylepšení chuti se při výrobě párků, klobás, uzenin a dalších pochutin používají i pochybné konzervační látky. Právě tyto chemické složky údajně mohou působit jako karcinogeny, k čemuž značně přispívá tepelná příprava zmíněných potravin. I když je ale budete konzumovat za studena, moc si nepomůžete…

Zdroje: názory autora, bbc.com, (1) www.academic.oup.com/ije/article/49/1/246/5470096?login=false





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat