Prostreno.cz

Pravidelná konzumace vývaru z kostí dělá dobře celému tělu

Vývar z kostí je velmi oblíbený bez ohledu na roční období. Břicho potěší nejen v zimě, ale klidně i během jara nebo chladnějšího léta. A ty jeho účinky! Víte, že dělá dobře svalům, kostem i postavě?

Vývar z kostí vzniká pomalým vařením zvířecích kostí a pojivových tkání. Obsahuje velké množství tělu prospěšných živin, po kterých organismus doslova prahne. Proč byste ho měli (jíst) pít i vy? 

Oživuje šlachy, klouby a vazy

Kolagen, který se nachází v kostních vývarech, je důležitý pro zdraví kloubů. Zároveň ale také napomáhá pohybu střev a udržuje střevní flóru zdravou. Tedy nejen to.

Omlazuje

Zdraví pokožky je nejlépe prozkoumaným přínosem užívání kolagenu. Bylo prokázáno, že zlepšuje elasticitu pokožky, pomáhají jí lépe držet vlhkost a oživuje hustotu kolagenových vláken v kůži. Má tedy na starosti mladistvý vzhled.

Posiluje imunitní systém

Kostní vývary jsou snadno stravitelné a mají vysoký obsah živin, což z nich dělá vynikající prostředek pro posílení imunitního systému.

Regeneruje svaly

Vývar z kostí obsahuje ohromné ​​množství bílkovin (6 gramů na šálek). Esenciální aminokyseliny, které jsou stavebními kameny bílkovin, hrají důležitou roli při regeneraci svalů.

Napomáhá hubnutí

Průměrný šálek vývaru z kuřecích kostí organismu dodá více bílkovin než průměrný šálek obyčejného kuřecího vývaru, takže pomáhá tělu cítit se déle plné. Díky němu počítejte s omezením příjmu kalorií.

Pečuje o kosti

Kostní vývar je vynikajícím zdrojem potravy pro zdravé kosti a zuby, protože poskytuje vápník, fosfor a draslík. Ale co když jste vegani? Nebojte, nic není ztraceno. Existuje nový termín „veganský vývar“. Zní to trochu zvláštně, ale jedná se o alternativu vyrobenou z rostlinných prvků. I ta může mít protizánětlivé vlastnosti – i bez těch kostí.

K přípravě tohoto veganského vývaru se používá zelenina, zejména houby, mořské řasy nebo bylinky. Takto vyrobený zeleninový vývar obsahuje vitamin A, který pomáhá zlepšit vidění a předcházet očním onemocněním, jako je zelený zákal nebo šedý zákal. Vápník ze zeleniny posiluje kosti a zabraňuje osteoporóze a zlomeninám.

Zdroje: www.healthshots.com, www.vintage.kitchen.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat