Prostreno.cz

Fakta o celulitidě

Geny nebo toxiny. Jakou roli v rozvoji celulitidy hrají? A jak moc si pomůžete, když budete používat zpevňující krémy, které slibují, že vás nechvalně známých kožních hrbolků zbaví?

Léto už je na spadnutí, takže se v centru větší pozornosti ocitá i celulitida. Máte ji také? Jestli vás to alespoň trochu uklidní, zhruba 90 procent žen je v tom s vámi. Co se ale týká příčin, jasno rozhodně nemají všechny. Pojďme si ujasnit fakta!

Toxiny jsou mimo hru

„K celulitidě dochází, když se spodní tukové usazeniny začnou protlačovat vrstvami kolagenových vláken a pojivových tkání. Samotná pojivová tkáň může být oslabena hormony, nadváhou i špatným krevním oběhem, což celou situaci usnadňuje,“ objasňuje příčinu newyorská dermatoložka Cheryl Karcher, která zároveň vyvrací jeden velký mýtus. „Tento kosmetický problém rozhodně není způsoben toxiny. Ačkoli jde o poměrně rozšířenou myšlenku, jde o mylnou informaci, což dokazují i vědecké studie,“ dodává specialistka. Inu dobrá, výjimečně jsou v něčem toxiny nevinně. Můžeme to stejné říct i o genech?

Dědictví, které nepotěší?

„Mami! Mám hrbolatou kůži a můžeš za to ty!“ Bylo by takové tvrzení pouhým výkřikem do tmy, nebo oprávněnou stížností? Jak se to vezme. „Celulitida se v rodinách skutečně vyskytuje. Pokud ji má babička i matka, je pravděpodobné, že se u vás také rozvine. Na druhou stranu je genetika jen malým dílkem skládačky. S celulitidou přímo souvisí i strava, tělesná hmotnost a množství pravidelného pohybu,“ upozorňuje výše jmenovaná expertka. Pověsti tedy nelhaly? Vážně na ni sport tolik pomáhá?

Zázraky raději nečekejte

„Cvičení celulitidu vyléčit nedokáže, ale v mnoha případech může předejít jejímu vzniku a zmírnit příznaky. Fyzická aktivita zpevní svaly a tím i pokožku, proto se pak pomerančová kůže stává méně nápadná,“ dosvědčuje americký odborný asistent klinické dermatologie David McDaniel. Ten také varuje, že pokud chcete tento kosmetický nešvar usměrnit pomocí zpevňujících tělových krémů a mlék, poskytují pouze dočasné účinky.

Zdroj: www.time.com, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat