Prostreno.cz

Instantní polévky jsou nepřítelem štíhlých křivek

Je to tak jednoduché! Stačí otevřít sáček, smíchat jeho obsah s vodou a polévka je skoro hotová. Daň za tohle usnadnění práce je však drahá. Co když s každou lžící roste riziko osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a nadváhy?

Že polévka je grunt, to říkaly už naše babičky. Platí to ale vždycky? V případě těch instantních je to dost sporné. Jíte je často, protože jejich příprava je snadná a časově nenáročná? To jsou jistě vítaná pozitiva. Jenže co když vám tohle „pohodlí v hrnci“ škodí? Je to možné a bohužel i hodně pravděpodobné.

Dvě strany jedné mince

Sáček s instantní polévkou představuje skvělé řešení, když člověk nemá chuť ani náladu postávat u sporáku. A navíc – na obalu se píše, že výsledný pokrm obsahuje spoustu zeleniny a chutná jako domácí! Jeden by řekl, že snad ani neexistuje lepší spojení příjemného s užitečným. Co tady tedy může být špatně?

Sůl není vždycky nad zlato

Zmíněná polévka v sobě ukrývá spoustu sodíku. Objevují se dokonce názory, že patří na seznam nejslanějších jídel vůbec. A to není kdovíjaké zdravotní ani chuťové terno. Studie publikovaná v magazínu American Journal of Gastroenterology si nadbytek sodíku spojuje nejen se zadržováním vody, otoky a nadýmáním, ale i zvýšeným rizikem nadváhy. Polévka „z prášku“ se tedy rozhodně nejeví jako pomocník, jenž by přípravy na plavkovou sezonu nějak usnadnil. Má však i další temné stránky.

Pozor, v talíři plave osteoporóza!

Kromě uvedeného sodíku se ve složení nachází i nejrůznější konzervační látky a zvýrazňovače chuti, které výzkum zveřejněný v časopise Advances in Nutrition nazývá jako anorganické fosfáty. Z jeho závěrů vyplývá, že tyto přísady mohou narušit endokrinní regulaci a podpořit tím rozvoj kardiovaskulárních chorob. Údajně také zhoršují činnost ledvin, poškozují tkáně a způsobují úbytek kostní hmoty, což poskytuje příhodné podmínky pro vznik osteoporózy. Ještě máte chuť na nudlovou, bramborou nebo koprovou „z pytlíku“? Podle některých názorů takhle jednoduchá večeře souvisí také se zvýšeným krevním tlakem a cholesterolem. To jen pro kompletní výčet negativ…

Zdroje: www.eatthis.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31206400/, www.academic.oup.com/advances/article/5/1/104/4557990





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat