Prostreno.cz

Zánětlivé potraviny mohou narušit vaše zdraví

Vše, co do svého těla přijmete, v něm vyvolává nějakou reakci. Bohužel, některé z potravin mohou přispět k vyvolání zánětu. Které to jsou a jak vypadá protizánětlivý životní styl?

Zánět se může projevit jako původně neškodná vyrážka na kůži, jeho účinky se však spojují i s obezitou, zánětlivým onemocněním střev, diabetem 2. typu i revmatoidní artritidou. Co ho způsobuje? Dráždivou látkou pro organismus jsou některé zánětlivé potraviny. Těmhle se radši obloukem vyhýbejte!

Cukr

Je rozumné vyhýbat se dobrotám s přidaným cukrem. Z průzkumů vyplývá, že příjem cukru z potravin (konkrétněji cukrem slazených nápojů) může být jedním ze spouštěčů zánětu (1). Nadmíra cukru dokonce přispívá k mozkovým poruchám, jako je Alzheimerova choroba.

Polotovary a zpracované potraviny

Tyto balené, zpracované a tučné obědy a svačiny, které jen stačí ohřát v mikrovlnce, jsou sice pohodlnou a rychlou volbou pro ty, kdo bývají na cestách, nevaří a podobně, ale také mohou způsobit další záněty v těle. Mění totiž bakterie, které žijí ve střevě, a tato změna má schopnost interagovat s imunitním systémem těla. Jak jde čas, zánět se stává chronickým.

Smažená jídla

Hranolky, mastné rychlé občerstvení a smažené pokrmy mají tendenci být upravované s trans-tuky a obsahují i tuky nasycené. Je to dvojí riziko prozánětlivosti! Když navíc smažená kuřecí křidélka zapijete sodou, zahráváte si o to víc.  Cukr a právě soda mohou způsobit zánět kvůli svým účinkům na inzulín.

Co je to protizánětlivý životní styl?

Zvýšení příjmu ovoce a zeleniny je dobrý způsob, jak pomoci snížit riziko zánětu. Jezte banány, mango, kokos, bobule, acai berry, dál do své stravy začleňte lněná semínka, místo másla a margarínu začněte vařit s olivovým olejem a denně jím pokapávejte zeleninu. Ostatně, zelená listová zelenina bohatá na vlákninu může mít skutečně pozitivní dopad na váš imunitní systém. Proto upřednostňujte třeba špenát nebo kapustu.

Stopka nemocem

Taky už konečně začněte jíst ryby, konkrétně lososa. Tato růžová ryba je protizánětlivým krmivem díky vysoké koncentraci omega-3 mastných kyselin. Podobně to má i tuňák nebo makrela. Každou noc spěte sedm až osm hodin, vyhýbejte se stresu (popřípadě meditujte), aspoň třikrát týdně choďte cvičit a vzdejte se kouření a alkoholu. Tedy kromě červeného vína. Složce v červeném víně, resveratrolu, se přisuzuje souvislost s nižším rizikem zánětu a ochranou zdraví srdce (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986486/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032205/, www.aveeno.com                            






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat