Prostreno.cz

Acerola je vitamínový zázrak

Acerola je ovoce, které je velmi podobné třešni, což je důvod, proč se jí také často říká třešeň acerola. Acerola je plná vitaminu C a dalších důležitých složek, díky nimž je to skvělý antioxidant. Navíc posiluje imunitu, kardiovaskulární systém, má také pozitivní vliv na játra a ledviny. Acerola je tedy superpotravina, která může působit téměř na celý organismus a má tak podpůrný účinek na udržení zdravého těla.

Bohužel budete třešeň acerola hledat v našich zeměpisných šířkách marně. Nejvíce se jí daří v teplých oblastech, roste tedy převážně v Mexiku, Texasu a Guatemale, v Brazílii, na Jamajce a Panamě. Nicméně, v závislosti na oblasti pěstování, může růst jako keř nebo jako strom a je poměrně velmi přizpůsobivá. Rostlina roste v suchých i vlhkých oblastech, ale cítí se velmi dobře i v chladných horách.

Acerola je kulatá, červená a stejně jako třešeň má také malou pecku. Chuť aceroly je však poměrně kyselá a lahodné třešně vůbec nepřipomíná. Vzhledem k dlouhé přepravní trase by se ovoce rychle zkazilo, a proto je v Evropě k dispozici pouze jako kaše, prášek, ovocná šťáva nebo pastilky.

Plody rostou na malém stromě, který potřebuje vlhké a subtropické klima. Obvykle se růžové nebo bílé květy objevují během období dešťů. Samotné ovoce dozrává do 25 dnů a může se sklízet až čtyřikrát ročně.

Použití a hodnoty pro zdraví

Acerola chutná mírně kysele a její vůně připomíná jablko. Plody se však kazí rychle a už 3 až 5 dní po sklizni je nelze použít. Acerola má buničinu, která se skládá z 80 procent ze šťávy. Kromě toho mají plody velmi tenkou a citlivou pokožku. Díky těmto vlastnostem k nám acerola přichází téměř výhradně jako šťáva.

Acerola je jedním z nejvíce bohatých plodů na vitamin C vůbec. Obsahuje také provitamin A, vitamíny B1 a niacin a minerály železo, fosfor a vápník.

Díky svým chuťovým vlastnostem a cenným složkám se acerola často přidává do směsí ovocných šťáv. Obzvláště oblíbené kombinace s acerolou jsou jablko, mučenka, pomeranč, třešeň nebo hroznové víno. Acerola můžete také konzumovat jako ovocnou pomazánku nebo čistou šťávu míchat se svými vlastními kulinářskými výtvory.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat