Prostreno.cz

Pročištění ledvin přírodní cestou

Co kdybyste dnes udělali něco pro své ledviny? Skvělým gestem, jež podpoří jejich detoxikaci i zdraví, je konzumace pampeliškového čaje, kurkumy nebo celerové šťávy.

Ledviny mají celou řadu funkcí. Odstraňují toxiny a odpadní látky, které se v organismu tvoří při zpracovávání potravy i práci svalů. Také se zbavují přebytečné vody, udržují v rovnováze hladiny minerálů, normalizují krevní tlak a produkují hormony (1). Ačkoli jsou ledviny samočisticí, přesto od nás čas od času potřebují alespoň malou detoxikační pomoc (2). Které přírodní prostředky jsou k tomu jako stvořené?

Pampeliška? Ta se nezdá!

Pampeliška neboli smetanka lékařská má mnoho vítaných schopností. Již odnepaměti je považována za zázračné tonikum jater, přičemž prokazatelně podporuje hubnutí a představuje prevenci rakoviny. Lidoví léčitelé přísahají i na to, že zklidňuje zažívací obtíže a předchází infekcím močových cest. Z části je to dáno tím, že působí jako diuretikum a zvyšuje tvorbu moči, což usnadňuje vyplavování škodlivin (3). Nechcete si připravit pampeliškový čaj?

Řekněte ano celeru

Celer nepatří mezi extra vyhledávané potraviny. A je to škoda. Jeho vedlejší účinky jsou totiž jedinečné! Podobně jako výše zmíněná pampeliška podporuje detoxikační úklid ledvin i celého těla, zatímco stimuluje činnost jednotlivých orgánů. Je to zásluha obsažených živin a minerální soli. Aby toho nebylo málo, celerová šťáva rovněž podporuje kvalitu pokožky, protože přispívá k léčbě akné. Tedy alespoň podle závěrů studie publikované v magazínu Journal of the American Academy of Dermatology (4).

S kurkumou rozhodně nešetřete

Pokud jde o čistění ledvin, je dobré vyzkoušet také kurkumu. Jinak zvaný indický šafrán pročistí nejen ledviny a játra, ale i krev. Jeho další výhodou jsou protizánětlivé vlastnosti. Nelze opomenout ani to, že tlumí oxidační stres, který je příčinou mnoha zdravotních komplikací. Kurkumu můžete přidávat do jídla i konzumovaných nápojů, jako je třeba káva či smoothie. Klidně ji však zahrňte i do přípravy čaje – stačí špetku zalít horkou vodou (5, 6).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/1420-3049/22/9/1409/htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3018636/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/, (4) www.nbihealth.com, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061046/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat