Prostreno.cz

Zdravotní hledisko sójového mléka

Sójové „mléko“ je rostlinná alternativa mléčných výrobků, a vyrábí se namáčením a následným mletím sójových bobů. Kromě zakoupení komerčních produktů v obchodech v sekci se zdravou výživou si jej můžete zkusit vyrobit také doma vlastními silami.

Získáte tak čistý produkt bez přidaného cukru, sladidel a soli.

Proč je sójové mléko tak populární?

Sója je užitečným zdrojem rostlinných bílkovin poskytujících všech 9 esenciálních aminokyselin, které potřebujeme pro růst a obnovu tkání. Stravitelnost proteinu v sóji je poměrně dobrá (u fermentovaných výrobků ještě výrazně lepší). Ze všech rostlinných mléčných alternativ je sójové „mléko“ údajně nejvíce srovnatelné s kravským mlékem, pokud jde o podíl bílkovin.

Co se týče ostatních živin, jako jsou vitaminy a minerály, měli byste si být vědomi toho, že pouze obohacené verze (tedy komerční produkty s přídavkem vitaminů a minerálů) dodají srovnatelné množství živin s kravským mlékem (zejména vápník).

Některé „obohacené“ varianty obsahují i přídavek jódu ve formě jodidu draselného, ​​ale ani tak není dáno, že dosáhnete stejné úrovně, jaké byste dosáhli z klasického kravského mléka. Vždy proto zkontrolujte štítek výrobce, abyste se ujistili, že znáte nutriční hodnoty produktu, který si vyberete.

Je sójové „mléko“ bezpečné pro každého?

Sójové „mléko“ je obecně považováno za bezpečné pro většinu lidí, pokud nemáte alergii na sóju. Stejně tak by mohl nastat problém, pokud máte narušenou funkci štítné žlázy. Ačkoli v praxi může být účinek sóji minimální, pokud máte onemocnění štítné žlázy, možná bude vhodné prodiskutovat konzumaci sóji se svým lékařem.

Jak je to s hormonálními změnami při konzumaci sóji?

Vzhledem k tomu, že sója obsahuje velmi širokou skupinu látek označované jako fytoestrogeny, má mnoho lidí panickou hrůzu z toho, že díky konzumaci sóji zvýší hladina jejich estrogenu a že (u mužů) dostanou gynekomastii.

Ano, fytoestrogeny sice mohou vykazovat podobné účinky jako samotný estrogen, nicméně jejich efekt je mnohonásobně slabší, a jedná se o tak rozmanitou skupinu, že lze těžko vyvodit nějaké konkrétní odpovědi bez hlubších znalostí. Navíc sója není jediným zdrojem fytoestrogenů. Pokud konzumujete další luštěniny, rybíz nebo například žito, dostáváte se do kontaktu s nimi častěji, ne si myslíte. 

Genetika, naše střevní mikroflóra a faktory životního prostředí hrají obrovskou roli v tom, jak naše těla reagují na určité potraviny, takže zatím nemůžeme říci, zda je konzumace potravin bohatých na fytoestrogeny prospěšná nebo ne. Základem je tedy staré dobré pravidlo: všeho s mírou.

Pokud si udržíte zdravý a vyvážený jídelníček, a sóju si dopřejete 1–2× týdně, není důvod k přehnaným obavám. U každodenní konzumace sóji však lze o jejím pozitivním zdravotním přínosu skutečně polemizovat.

Zdroje: www.bbcgoodfood.com/howto/guide/soy-milk-good-you, www.kulturistika.com/vyziva/tipy-zdrave-vyzivy





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat