Prostreno.cz

Náhrada másla pro ušetření kalorií

Pokud při pečení nahradíte máslo zdravějšími alternativami, budou vaše koláče, muffiny a bábovky nejen výživnější, ale také výrazně snížíte počet kalorií. Jak správně máslo nahradit a čemu věnovat pozornost?

Pečení je velmi módní záležitost. Ať už dáváte přednost koláčům, muffinům, buchtám veganským nebo nízkosacharidovým, dezertům bez cukru nebo bez lepku – jakmile se stanete cukráři a pekaři ve vlastní kuchyni, rozhodujete také o tom, jak zdravý bude výsledek. A stačí několik úprav a můžete ušetřit spoustu kalorií.

Jak nahradit máslo

Pokud chcete nahradit máslo, můžete v podstatě jen zlepšit energetickou bilanci vašeho dortu, muffinů nebo sušenek. S průměrem více než 700 kalorií na 100 gramů je máslo jednou z největších kalorických bomb vůbec.

Není však snadné během pečení máslo nahradit, protože s příliš malým množstvím se těsto rychle vysuší. Ve většině případů je proto vhodné máslo nenahrazovat úplně. Dokonce i když nahradíte pouze část másla, můžete již ušetřit dost kalorií.

Tvaroh

Tvaroh, zejména ten nízkotučný, má jen velmi nízký obsah tuku, ale je bohatší na bílkoviny. Bohužel tato varianta není vhodná pro všechna těsta.

Polovinu másla v receptu můžete nahradit dvojnásobným množstvím tvarohu. Místo 100 gramů másla použijete pouze 50 gramů másla a dalších 100 gramů tvarohu. Tvaroh těsto trochu načechrá, což je důvod, proč byste měli trochu prodloužit dobu pečení.

Jablečné pyré

Jablka obsahují vlákninu pektrin. Díky tomu se budete cítit plní poměrně dlouho. Opět platí, že to nefunguje pro všechny druhy těst, protože mění konzistenci těsta na tekutější. Proto v případě pochybností jednoduše pečte těsto o něco déle nebo použijte méně tekutiny, než je uvedeno v receptu.

Jablečné pyré nahrazuje máslo ve stejném poměru jako tvaroh: Polovinu použitého másla nahraďte dvojnásobným množstvím jablečného pyré, tj. místo 100 gramů másla použijte 100 gramů jablečného pyré a 50 gramů másla.

Banán

Banány mohou nahradit až 200 gramů másla. Takže můžete nahradit máslo v poměru 1 : 1, takže 100 gramů banánů na 100 gramů másla. Tato náhrada je nejvhodnější pro recepty na sušenky a brownie.

Avokádo

Avokádo je také vhodné jako náhražka oleje nebo másla. V receptech na sušenkové těsto nebo brownie může avokádo dokonce nahradit máslo 1 : 1. To díky jeho vysokému obsahu tuku. Například namísto 100 g másla můžete použít 50 g avokáda a 50 g oleje.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat