Prostreno.cz

Moringa je nekonečnou studnicí antioxidantů

Zázračný strom nebo rostlina z indického Himálaje – to je moringa. Moringa je plná antioxidantů, vitaminů a živin. Co tato superpotravina dokáže a jak ji použít v kuchyni?

Rostlina Moringa oleifera se také nazývá zázračný strom a původně pochází z himálajské oblasti Indie. Tam hrála hlavní roli v ajurvédském umění léčení po staletí.

Dnes už strom moringa roste také v Africe a Asii a je poměrně nenáročný. Roste dokonce i během sucha. Jeho vůně připomíná lehce ředkvičky a listy mají kořeněnou chuť. Důvodem jsou obsažené glykosidy hořčičného oleje.

Proč je moringa tak zdravá?

Indové oceňují její léčebný účinek na kožní problémy, bolesti hlavy, oční problémy, deprese a obezitu. Ve skutečnosti moringu staří indiáni používali na asi 300 nemocí. Zvláštností moringy je také velmi rychlý růst.  Díky růstovému hormonu a antioxidantu zeatinu vyroste až 30 cm za měsíc. Zeatin se také považuje za fontánu mládí, protože podporuje regeneraci pokožky a říká se, že zpomaluje proces stárnutí.

Moringa patří mezi superpotraviny, protože má velmi vysoký obsah živin. Obsahuje vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitaminy B, vápník, hořčík, železo, esenciální aminokyseliny a chlorofyl, který je vysoce alkalický a může působit proti překyselení těla.

Výrobky z moringy

Moringa je dostupná ve formě prášku a také jako doplněk stravy ve formě kapslí. Čaj je vyroben z květů stromů. Listy moringy se využívají při očistě organismu jako detoxikační čaj – podobně jako kopřivový čaj. Prášek můžete například dát do smoothies, ale také do vydatných pokrmů, jako jsou dušené maso nebo placky všeho druhu. Denní dávka se doporučuje jedna až dvě čajové lžičky denně.

Konzumovat můžete také semena – nebo z nich vypěstovat svůj vlastní zázračný strom. Používají se k úpravě pitné vody, protože umějí vázat nerozpuštěné látky a bakterie. Olej se také lisuje ze semen: Chutná mírně ořechově a můžete ho použít jak na vaření a smažení, tak do salátu. Vzhledem k tomu, že obsahuje mnoho antioxidantů, je také velmi populární v péči o pleť, například jako olej na ruce, vlasy a obličejové masky.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat