Prostreno.cz

Datle v originálním zpracování

Datle jsou opravdu všestranné – jsou bohaté na živiny, chutnají sušené jako sladké občerstvení, naplněné smetanovým sýrem, zabalené ve slanině a orientálním pokrmům dodávají vynikající nádech.

Oválné, sladké a hnědočervené až zlaté – tak milujeme datlové plody. Tropickému stromu se daří zejména v horkých oblastech, ale vyžaduje hodně vody.

Datlové palmy – které žijí mezi 80–100 lety a produkují v průměru asi 100 kg datlí za rok, plodí od věku asi 8 let a jejich sezona je na podzim. Jakmile se šokově zmrazení přímo v místě sklizně, mohou se vyvézt kamkoli po světě a koupit jako čerstvé. Sušené datle jsou k dispozici po celý rok.

Datle jsou bohaté na vitaminy A, B a C a minerály draslík, vápník a hořčík. Obsahují také glukózu a fruktózu. Jejich sladká dužina je velmi výživná a plná.

Nákupní tipy

Můžete si koupit datle čerstvé, zmrazené nebo sušené. Obecně platí, že čím vyšší je obsah cukru v datlích, tím delší je trvanlivost. Čerstvé datle nejlepší kvality jsou měkké, šťavnaté a vysoce aromatické. Chutnají sladce, ale jejich sladkost je méně výrazná než u sušených. Často mají čerstvé datle poměrně tvrdou skořápku, ale dá se snadno odloupnout.

Tipy pro skladování

Čerstvé datle uchovávejte v lednici po dobu přibližně 3–4 týdnů. Sušené datle vydrží v chladničce nejméně rok, obvykle i déle. Během skladování datle nadále vysychají, což způsobuje, že krystalizují kvůli vysokému obsahu cukru. Díky tomu jsou ještě sladší a mění svou konzistenci. Současně sušené ovoce v chladničce ztrácí chuť, takže stojí za to konzumovat je poměrně rychle. U zmrazených datlí umístěte ovoce do krabičky nebo do mrazicího sáčku. Po rozmrazení si je můžete vychutnat téměř týden.

Datle v kuchyni

Datle jsou velmi oblíbené jako finger food, sladká svačina nebo v orientálním jídle. Chutnají v medu nebo plněné marcipánovou hmotou, smetanovým sýrem, nugátem nebo sýrem. Kromě toho jsou datle vhodné ke kombinování se šunkou nebo sýrem a v ovocných salátech. Datle také dodávají vynikající chuť teplým pokrmům. Jsou obzvláště oblíbené v orientální kuchyni, také v kombinaci s fíkem.

Ze šťávy z datlí lze vyrobit datlový med a víno. Koncentrát z datlové šťávy a datlové dužiny jsou také oblíbeným sladidlem. Prášek z pražených semen datlí se používá jako náhražky kávy. Populární je také aromatická datlová pasta.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat