Prostreno.cz

Neobyčejné přínosy obyčejných hrušek

Nejen jablka jsou zdravá, i opomíjené hrušky vám srovnají trávení do latě! Zároveň zregulují cholesterol, znormalizují tlak, podpoří ostrý zrak a usnadní dietu. Dobrý vliv mají i na kvalitu pleti.

O hruškách se píše už ve starověkých záznamech Řeků a Římanů, kteří je používali k výrobě nápojů. Tehdy bylo toto ovoce tak nekvalitní, že jiné využití nepřicházelo v úvahu. Zmiňují se o něm i zahradnické publikace ze začátku 19. století, které sice popisují stovky odrůd, ale poukazují také na skutečnost, že choroby hrušní brání ovocnářskému průmyslu v rozkvětu. Co se o těchto plodech říká dnes?

Multivitamin, který je k nakousnutí

Hrušky, byť nejsou tolik populární jako jablka, obsahují celou řadu prospěšných živin, mezi kterými nechybí bílkoviny, vláknina, vitaminy C a K, draslík nebo měď. Rovněž jsou vynikajícím zdrojem polyfenolových antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním poškozením. Mimochodem, největší množství těchto antioxidantů se ukrývá ve slupce, která jich zprostředkovává šestkrát více než šťavnatá dužina. S takovým nutričním profilem samozřejmě přicházejí i určité benefity. Které si necháte líbit?

Nejen trávení šlape jako po drátkách

Jeden středně velký kousek obsahuje bezmála 22 procent denního doporučeného množství zmíněné vlákniny. Ta vyživuje přátelské bakterie ve střevech, podporuje pravidelnou peristaltiku střev, přispívá k detoxikaci a omezuje riziko rakoviny. Naleznete v něm také lutein a zeaxanthin, tedy sloučeniny nezbytné k udržení ostrého zraku. Přítomnost flavonoidů vašemu organismu zase usnadňuje bojeschopnost proti zánětům, které se podílejí na rozvoji diabetu či kardiovaskulárních onemocnění. Pro srdce obecně je toto ovoce přínosnou medicínou.

Cholesterol v optimální úrovni? Ano!

Jedinečné složení hrušek omezuje rizikové faktory srdečních chorob. Je to dáno tím, že přispívá k normalizaci krevního tlaku a regulaci cholesterolu, přičemž předchází ztuhlosti tepen. Navzdory sladké chuti je toto občerstvení dietní potravinou, neboť prodlužuje pocity sytosti a urychluje úbytek tělesné hmotnosti. Výhod se dočká i pokožka, neboť výše uvedený vitamin C povzbuzuje produkci kolagenu. Už se vám sbíhají sliny?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28395820/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12109813/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30487459/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698241/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3251215/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30724259/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29966915/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30720034/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat