Prostreno.cz

Omega-3 mastné kyseliny mohou mít i nežádoucí vedlejší účinky

Jisté zdravotní zásluhy nelze omega-3 mastným kyselinám upřít. Nemohou vám ale způsobit třeba bolesti hlavy, průjem nebo nevolnost? Představte si, že ano! A proč by s nimi měli být obezřetní ti, kteří užívají léky na srážlivost krve?

Rad, jak podpořit zdraví a celkovou kondici, existuje bezpočet. Mezi obvyklá a tolik omílaná doporučení patří pravidelný pohyb a omezení stresu. Také bychom měli umět odpočívat, pít dostatek tekutin, dbát na hygienu a soustředit se na vyvážený jídelníček. Právě strava představuje samostatnou kapitolu, protože by měla obsahovat optimální množství bílkovin, vitaminů, minerálů a omega-3 mastných kyselin. Co o těchto kyselinách ale víte? Jsou fakta, o kterých možná nemáte ani tušení!

Hlubší pohled nikdy neškodí

Typy omega-3 mastných kyselin existují hned tři – kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA). ALA je většinou přítomna v rostlinných olejích, chia a lněných semínkách nebo vlašských ořechách. EPA a DHA obsahují zase tučné ryby, jako jsou například sardinky, tuňák, losos a makrela. Lidské tělo si omega-3 mastné kyseliny neumí vyrobit samo, musíte ho tedy zásobovat jejich potravinovými zdroji. A co z toho budete mít?

Postavička jako lusk!

Příjem těchto živin je spojován s mnoha výhodami. Počítá se mezi ně nižší riziko chronických chorob, převaha nad záněty i lepší kondice srdce. Studie publikovaná v magazínu The Journal of Nutritional Biochemistry naznačuje, že uvedené složky výživy zabraňují přibírání na váze, ačkoli není zcela jasné, jak to dělají. Rovněž je prokázáno, že omezují pravděpodobnost astmatu u dětí – tedy pokud je těhotné ženy konzumují v dostatečné míře. Vypadá to, že omega-3 mastné kyseliny mají jenom samá pozitiva. Jenže takhle růžové to s nimi také není, protože ve vzduchu visí i jisté vedlejší účinky.

Co to mám s dechem?

Odborníci z americké vládní agentury National Center for Complementary and Integrative Health zastávají názor, že nežádoucí působení omega-3 mastných kyselin je sice mírné, přesto nepříjemné. Podle nich zahrnuje zápach z úst, bolesti hlavy, pálení žáhy, nevolnost i průjem. Tedy pokud jich člověk přijímá až příliš. Obezřetní by měli být i lidé, kteří užívají léky na srážlivost krve, neboť tyto kyseliny prý mohou ovlivnit jejich účinnost.

Zdroje: www.ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/, www.bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2125.2012.04374.x, www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1811403, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286316308117?via%3Dihub, www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth, www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth





Celkem 3 komentářů

Alena
21.04.2022
Milan Vodáček
20.04.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat