Prostreno.cz

Poločas rozpadu kofeinu v těle

Kdy je čas na poslední šálek kávy? Sledujte hodinky, je to důležité. Kofein totiž zvyšuje výkon, způsobuje spánkovou deprivaci a má svůj poločas rozpadu. Tahle dlouho vydrží v těle!

Ráno, odpoledne i večer. Z průzkumu společnosti Ipsos pro Jacobs Douwe Egberts, kterého se zúčastnilo 1 050 lidí, vzešlo, že více než polovina Čechů pije denně dvě až tři kávy. Je to dobře, nebo špatně?

Pro a proti populárnímu nápoji

Mírný příjem kofeinu pomáhá se soustředěním a duševní bdělostí nebo stimuluje tukové buňky k odbourávání tělesného tuku, které se pak využívají jako palivo při fyzickém tréninku. Tohle všechno je sice skvělé, ale kofein je stimulant, jež zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi a je nejrozšířenější psychoaktivní látkou na světě. Ve své odvrácenější, temnější straně vás může připravit o spánek, proto byste si měli hlídat čas posledního šálku svého oblíbeného kafíčka.

Jak dlouho kofein vydrží v těle?

Kofein má poločas rozpadu kolem čtyř až šesti hodin, což znamená, že můžete pociťovat aktivitu a bdělost právě až šest hodin po jeho požití. V překladu to znamená, že pokud chodíte spát o něco dřív, kupříkladu v devět večer, káva v 16 hodin už vám dobře neudělá. Je nutné vypít ji nejpozději ve tři hodiny odpoledne. A co když si nedáte říct?

Americká studie potvrdila, že z dlouhodobého hlediska pití kávy v odpoledních a večerních hodinách prodlužuje přirozený spánkový cyklus těla o hodinu (1). Tím se spouští další nežádoucí proces. Jak kofein oddaluje nástup spánku a tím zkracuje jeho dobu, ráno se můžete cítit unaveně.

Důvod, proč v práci děláte chyby

Je známo, že spánková deprivace následně vede k významnému snížení kognitivních funkcí, včetně výpadků pozornosti, bdělosti a rychlosti kognitivních a psychomotorických reakcí. Laboratorní studie dokonce ukazují, že deficit nočního spánku pouhých 90 minut pouze v rámci jedné noci snižuje denní výkonnost a bdělost až o jednu třetinu (2).

Pointa je, že všichni spánek potřebují. Je užitečné chodit do postele ve stejnou dobu, vyhýbat se alkoholu, nikotinu a právě i kofeinu. Z tohoto důvodu si dejte pozor i na zelený nebo černý čaj a místo nich, aspoň v odpoledních hodinách, přesedlejte třeba na obilné kávy, obohacené bylinkami s účinky na trávení. Považují se za dobrou alternativu zrnkové černé kávy s obsahem kofeinu a jsou k dostání v prodejnách se zdravou výživou.

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/281841477_Effects_of_caffeine_on_the_human_circadian_clock_in_vivo_and_in_vitro, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19640748/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat