Prostreno.cz

Zdravá snídaně pro skvělý den

Je snídaně zdravá, nebo nezdravá? Snídat, nebo ne, když chci zhubnout? A je lepší teplá, nebo studená snídaně? Pokud máte ohledně snídaně nějaké otázky, přinášíme odpovědi.

Pro někoho je to základ, bez kterého by si začátek dne nedokázali představit. Někdo naopak není schopen ráno pozřít ani sousto. Jak je to se snídaní doopravdy? Snídat nebo nesnídat? A co je zdravá snídaně?

Je zdravé snídat?

Zda je první jídlo dne zdravé nebo nezdravé, je ve vědě kontroverzní téma po celá desetiletí. Existuje nespočet studií, které hovoří pro a proti. Můžete se například dozvědět, že pravidelná snídaně vede k obezitě. Údajně proto, že hladina cukru v krvi po snídani nezdravě stoupá a dochází k návyku na uvolňování inzulínu. Takže nakonec způsobuje obezitu, vysoký krevné tlak a diabetes typu 2. Tato kontroverzní teorie však dosud není prokázána (1).

Další studie naopak tvrdí, že snídaně nastartuje metabolismus. To usnadňuje tělu spálit další kalorie během celého dne. Kromě toho poskytuje energii, takže jsme na začátku dne efektivnější. Další výhodou snídaně je, že hladina cukru v krvi je stabilnější u těch, a to zejména odpoledne a večer, kteří začali den snídaní (1).

Ať už jste zastáncem snídaně nebo odmítačem, poslouchejte své tělo. Ráno byste den měli rozhodně začít zdravými, ne příliš sladkými potravinami. Je ale důležité jíst vyváženou a zdravou stravu po celý den, udělat z oběda hlavní jídlo dne, a vyhnout se tak chutím, dopřát si čtyři až pět hodin přestávek mezi jídly a zařadit do všedního dne "každodenní cvičení", jako je například chůze nebo jízda na kole.

Co jíst pro budování svalů?

Ideální snídaně pro sportovce by měla být bohatá na sacharidy a bílkoviny. Díky sacharidům tělo vylučuje inzulin, což nejen zlepšuje vstřebávání glukózy do svalových buněk, ale také aminokyselin jako stavebních kamenů bílkovin. Kombinací sacharidů a bílkovin můžete růst svalů podpořit, pokud následuje odpovídající trénink. Ideální je celozrnný chléb s čerstvým sýrem, který je téměř bez tuku, ale poskytuje cenné bílkoviny.

Snídat před, nebo po ranním cvičení?

Záleží, jaký je váš cíl! Pro hubnutí je lepší trénink před jídlem. Protože zásoby glykogenu jsou ráno poměrně prázdné a rychle přecházíme na spalování tuků. Bez snídaně tělo spálí až o 20 procent více tuku. Tato metoda se však nedoporučuje všem. Může také vést k hypoglykémii. S tréninkem to ale nepřehánějte. Pokud chcete trénovat intenzivněji, měli byste si dát alespoň něco malého. Po těžké a vydatné snídani můžete mít při cvičení nepříjemný pocit a píchání v boku během cvičení.

Je lepší studená, nebo teplá snídaně?

Na to neexistuje žádné pravidlo, tady zkrátka záleží na vašich preferencích. Pokud chcete své tělo rozehřát a zasytit, je teplé jídlo samozřejmě lepší. Vyzkoušet můžete ovesnou nebo obilnou kaši.

Jaká je nejlepší snídaně na hubnutí?

Pokud chcete snídat a zhubnout, měli byste jíst lehké a výživné jídlo, které vás zasytí na dostatečně dlouho. Například smoothie s velkým množstvím vlákniny (ovoce, zelenina, lněné semínko nebo chia semínka) nebo snídaně bohatá na bílkoviny (například míchaná vejce s vařenou šunkou nebo bylinkovo-zeleninový tvaroh s ředkvičkami a rajčaty).

Dokonce i po sladké snídani můžete být fit. Zkuste třeba neslazené burákové máslo místo džemu nebo si udělejte džem sami doma. V létě vyzkoušejte nakrájené čerstvé ovoce na housce s tvarohem. Vezměte si raději celozrnnou buchtu nebo křupavý chléb místo toastu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat