Prostreno.cz

Jíst jako rodina vám změní život

Častým problémem moderních, digitalizovaných rodin je, že každý z jejích členů jí odděleně, obvykle s telefonem nebo tabletem. Pokuste se to změnit, vám i dětem se změní život!

V dávných dobách bez internetu, sociálních sítí a dalších vymožeností bylo zvykem, že se rodina sešla u jednoho stolu, aby společně poobědvala a povečeřela. Jídlo v takovou chvíli představovalo velmi důležitou událost, při níž se diskutovalo o tom, co a kdo ten den zažil. Od těch klidných časů se ale hodně změnilo.

Věci jsou teď jiné, rychlejší a separátní, každý z členů rodiny má jiný rozvrh, chodí domů v různou dobu, navíc potřebuje být online… Ovšem zrovna tohle je ten důvod, proč aspoň jednou za čas své blízké shromáždit. Vždyť teplé počasí tomu vyloženě nahrává, soukromý piknik nebo hostina se mohou odehrávat i na zahradě, na balkoně, terase nebo třeba v parku. A co je nejdůležitější, rodinná jídla mají pro dospělé i děti nesmírné emocionální výhody.

Učí kvalitnějšímu stravování

Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že děti a dospívající, kteří sdílejí jídla se svými rodinami, vykazují lepší nutriční ukazatele, mají vyváženější stravovací návyky, udržují funkční rodinné vztahy a těší se duševnímu zdraví. Rodinná jídla také poskytují příležitosti pro komunikaci a sdílení hodnot (1).

Podporují dobré chování

Společné snídaně, obědy nebo večeře učí mladší ročníky stolování a předcházejí budoucím problémům s chováním u stolu. Způsoby konverzace fungují jako výuka a názorná ukázka toho, jak lidé mají při jídle vystupovat.

Prohlubují důvěru a zájem o rodinnou pohodu

To, že sejdete jako rodina, dokazuje, že vám na ní záleží. Stravování v rodinném stylu pak může podporovat důvěru mezi dětmi a rodiči a jednomu i druhému dodávat pocit bezpečí a klidu.

Pomáhají s dobrými známkami

Podle průzkumu Kolumbijské univerzity mají teenageři, kteří jedí se svými rodinami alespoň pětkrát týdně, větší pravděpodobnost, že budou mít lepší známky ve škole. Navíc podle vědců snižují pravděpodobnost toho, že budou mít problémy se zneužíváním návykových látek. (Je tu o 42 procent menší riziko toho, že dotyční pijí alkohol, o 59 procent méně pravděpodobně kouří cigarety a o 66 procent méně užívají marihuanu.) Zvyšuje se gramotnost dětí (2).

Navzdory těmto výhodám je pro mnoho rodin společné jídlo noční můrou plánování. Vzhledem k tomu, že více současných rodičů pracuje až příliš dlouho, a děti se účastní mimoškolních aktivit – fotbalových tréninků, baletních zkoušek, basketbalových zápasů či lekcí klavíru, najít čas je obtížné. Přesto je žádoucí vyhradit si aspoň dvakrát týdně 15 až 20 minut na domácí jídlo.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6309329/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3498594/, www.thenourishedchild.com, www.abcnews.go.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat