Prostreno.cz

Slunce obohatí houby o vitamin D

Že se opalují lidé, kteří touží po bronzové pokožce, to už nikoho nepřekvapí. I houby se ale pod slunečními paprsky rády vyhřívají! Vědí totiž, že se jim množství obsaženého vitaminu D zvýší až dvojnásobně.

Vitamin D. Opravdu víte, proč ho vaše tělo nezbytně potřebuje? Pojďme si jeho důležitost pro jistotu připomenout. Jakmile provedeme rekapitulaci schopností, bude čas vyrazit na houby!

Přítel kostí, zubů i nervů

Tento vitamin udržuje sílu a zdraví kostí, čímž pomáhá předcházet osteoporóze i zlomeninám. Protože zlepšuje vstřebávání vápníku, velký prospěch má i pro zuby. Jeho dostatečné množství v těle také chrání před záněty, kardiovaskulárními chorobami i arteriální hypertenzí, přičemž povzbuzuje imunitu a omezuje pravděpodobnost rakoviny a diabetu. Déčko má přímý vliv i na dobré psychické rozpoložení a dokonce i hubnutí. Za štědré poskytovatele této nepostradatelné živiny jsou už celou řadu let považovány houby. Proč je před konzumací dávat na slunce?

Polední pauza s překvapivým účinkem

„Není sporu o tom, že houby nějaký vitamin D obsahují, ovšem jeho množství se výrazně navýší, když je vystavíte slunečnímu záření. Ideální je čas je v poledne, stačí přibližně jedna hodina,“ překvapuje australská výživová poradkyně Michaela Sparrow. Souhlasí s ní i další odbornice, která svůj život zasvětila stravování. „Prakticky všechny koupené či nalezené druhy hub mohou díky slunci získat vitaminu D až dvojnásobek. I když pravděpodobně zhnědnou, jsou k jídlu stále dobré, jejich chuť to nijak neovlivní,“ upozorňuje australská nutriční terapeutka a koučka zdravého životního stylu Lisa Renn. A co na tohle všechno říká věda?

Opalování se schvaluje!

Že mají obě uvedené expertky pravdu, to potvrzuje i jistá americká studie. Z té vyplývá, že nejsilnější vliv, alespoň co se déčka týká, má opalování na hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, houževnatce jedlého a žampionovou odrůdu portobello. Tyto druhy se prý dočkají 15 procentního nárůstu vitaminu D už po pouhých 15 minutách pod hřejivými paprsky.

Zdroje:www.clevelandclinic.org, www.houseofwellness.com, www.researchgate.net/publication/262449985_A_Nutritionally_Meaningful_Increase_in_Vitamin_D_in_Retail_Mushrooms_is_Attainable_by_Exposure_to_Sunlight_Prior_to_Consumption






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat