Prostreno.cz

Osvěžující káva tonik

Co je v létě lepší než ledově vychlazená káva?… Ledově vychlazená káva se spoustou toniku.

Trend, který velmi rychle získává na popularitě, vznikl původně ve Švédsku, ovšem nejvíce rozšířený je v USA. Pokud byste si jej chtěli připravit přesně podle amerického modelu, použijte k přípravě místo klasického espressa kávu připravenou metodou „cold brew“. Oblíbený drink „Coffee Tonic“ si totiž namícháte z cold brew shotu (tedy kávového koncentrátu), tonicu a ledu. Někteří baristi pak tento základní drink „vytuní“ přidáním maraschino třešní s višňovým sirupem, případně pár kapkami vymačkaného citronu či přidáním snítky čerstvého rozmarýnu.

Výsledný drink chutná napůl jako sodovka, napůl jako ledová káva, hezky šumivá a nahořklá…ideální osvěžení v letních teplotách!

Zaujalo vás to?

Pokud si plánujete připravit „Coffee Tonic“ doma, podělíme se s vámi o několik profesionálních tipů, které je třeba mít na paměti. Nejprve pečlivě vyberte druh kávy, kterou chcete pro přípravu použít. Jako nejlepší se osvědčila kávová zrna s lehkým ovocným aroma (například odrůdy z Etiopie). Taková kávová zrna se totiž s citrusovou chutí chininu pojí nejlépe.

Za druhé, použijte spíše kávový koncentrát připravený za studena než klasické horké espresso. Rozdíl v chuti je diametrální!

Klasický způsob přípravy kávy za studena (známý též jako „Cold Brew Coffee) totiž používá hrubě namletou kávu louhovanou ve studené vodě po dobu 12 až 24 hodin. Tato metoda louhování bez použití tepla produkuje jemnou, vyváženou chuť, která je méně hořká a kyselá, a více vyniknou ovocné tóny kávové směsi.

Za třetí: a to je nejdůležitější rada – do sklenice vždy nejprve nalijte tonic, a až poté pomalu lijte kávu. V opačném případě vám ve sklenici vznikne bublinkový chaos, a nezřídka pak může dojít k tomu, že místo vychutnávání drinku, budete lítat s utěrkou, kterou budete kuchyňskou linku zbavovat následku kávo-tonikové bouře. Pokud chcete docílit ještě zajímavějšího efektu, můžete lít kávový koncentrát přes lžičku po stěnách sklenice, díky čemuž vám vznikne dvoubarevný nápoj. Nahoře levitující temně hnědý kávový pruh zlehka se pohupující na podloží čiré vrstvy perlivého tonicu s kostkami ledu.

Krásná představa, že ano? 

Jak „to“ namíchat

poměr tonicu a kávového koncentrátu byl měl být: 2 díly tonicu na 1 díl kávy. Led přidejte dle libosti. V případě, že chcete slabší drink, můžete použít poměr 3 díly tonicu ku 1 dílu kávy.

A co ten tuning?

V závislosti na tom, zda chcete sladší nápoj nebo ne, můžete přidat trochu oblíbeného sirupu. Například dříve zmíněný sirup s višňovou příchutí, případně s příchutí granátového jablka nebo limetky.

Drink vás perfektně nakopne jak po ránu, tak i odpoledne, kdy se snažíte nabrat síly na odpolední aktivity po práci.

A co večer? Pokud se chcete nabudit a osvěžit po celém horkém dni večer na terase, můžete do drinku přidat trochu ginu nebo kávového likéru (pro zvýraznění a doplnění chuti kávy). Takový drink má ale díky působení kofeinu a bublinek docela slušné „grády“, proto to s množstvím raději nepřehánějte, abyste místo nočního spánku nekoukali do stropu. 

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 2 komentářů

Masunta nejosvícenější...
07.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat