Prostreno.cz

Ve společnosti cizích lidí jíme zdravěji

Zasedáte k pracovnímu obědu, otevíráte jídelní lístek a přemýšlíte, co si ve společnosti zatím cizího člověka objednáte. Zvítězí nezdravé, smažené jídlo, nebo naopak lehký salát s kuřecím masem? Vědci odhalili, co je pravděpodobnější.

Zdravá strava je společně s pravidelným cvičením nezbytná pro dosažení fyzického i psychického zdraví. Pohyb a čerstvé potraviny bez chemických příměsí zabraňují civilizačním chorobám, včetně srdečních onemocnění a cukrovky. Důkazem jsou místa na planetě, kterým se říká modré zóny. V nich se lidé nejčastěji dožívají 100 a více let, respektive žijí až o 12 let déle než v okolních zemích.

Recept na dlouhověkost

Tyto oblasti spojuje nejen fyzická aktivita, ale i strava bohatá na sezonní zeleninu a ovoce s převahou rostlinných složek (brambory, obiloviny, luštěniny, ryby, olivový olej). Všichni tak nějak podvědomě víme, kde a v čem můžeme ve svém stravování ubrat, nebo naopak přidat. A evidentně se před ostatními nechceme nechat zahanbit či dokonce ztrapnit. Podle nové studie si lidé vybírají zdravější jídlo v přítomnosti osob zvenčí, protože se obávají, že budou za svoje rozhodnutí negativně posuzováni.

Studie, jejímž spoluautorem je ekonomická fakulta v Londýně Bayes Business School, zjistila, že přítomnost jedinců z různých přátelských nebo sociálních skupin ovlivňuje výběr jídla jedinců. Pro účely studie vědci mluvili s přibližně tisícovkou dobrovolníků různých ras, pocházejících z několika univerzit a pracovních oblastí.

O své tělo pečuji, podívej!

Zjistili, že účastníci si s větší pravděpodobností vyberou zdravou svačinku v přítomnosti pozorovatele jiné rasy (na rozdíl od stejné rasy) nebo pozorovatele přidruženého k jiné univerzitě (na rozdíl od své vlastní univerzity).

Bylo tomu tak proto, že lidé se cítí být ve větší míře posuzováni členy mimo skupinu, proto strategicky využívají výběr zdravých potravin, aby udělali pozitivní dojem.  Tuto skutečnost prokázaly další čtyři samostatné experimenty. „Víme, že jídlo hraje důležitou roli ve společenském životě a spotřebitelé si často dělají závěry o vlastnostech a povaze ostatních na základě jejich výběru potravin,“ uvedla docentka. Janina Steinmetz pro magazín Science Daily. Tak na to myslete, až půjdete domlouvat další výhodný obchod…

Zdroje: www.bayes.city.ac.uk, www.thehealthsite.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat