Prostreno.cz

Konzumace masa podporuje dlouhověkost

Když prý budete jíst pravidelně maso, máte větší naději, že se dožijete delšího věku. Ovšem pozor, netýká se to slaniny, párků ani klobás! To jen, ať je jasno.

Maso je zdrojem potravy již od samotného počátku lidské existence. Dlouhá léta pro němu nikdo nic nenamítal, až přišel zlom. V současné době představuje jakési sociální dilema, které rozděluje svět na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že ho naše tělo potřebuje, jiní opanují s tím, že je nezdravé a ke všemu způsobuje celou řadu ekologických problémů. Co si o tom všem myslíte vy? Buď jak buď, tato potravina teď získala hodně silné plusové body. Proč?

Kontroverzní elixír dlouhověkosti?

Představte si situaci, ve které si dáte vepřovou panenku, hovězí steak nebo kuřecí řízek třeba třikrát týdně. Je to pro vás snesitelné? Pak máte o dlouhý život a dost možná i spokojený důchod zřejmě postaráno. Poznatky nedávné australské studie odvážně naznačují, že pravidelná konzumace masa, tedy výhradně toho nezpracovaného, snižuje riziko předčasného úmrtí a prodlužuje očekávanou délku existence. Její autoři k takovému překvapivému závěru došli na základě ekologických a zdravotních údajů, které jim pro účely výzkumu poskytla OSN (Organizace spojených národů).

Ještě jeden kousek, prosím!

„Podrobně jsme zkoumali stravu více než 218 tisíc dospělých osob z 50 zemí světa, a to bez jakýchkoli předpojatých představ o výsledcích. Ty prokázaly pozitivní korelaci mezi pravidelným příjmem masa a dlouhověkostí. Rozhodně nejsme proti vegetariánství, ale je těžké tyto závěry kritizovat, když jsou založené na celosvětových datech,“ vysvětluje jeden z autorů, kterým je polsko-australský profesor antropologie Maciej Henneberg, který působí na univerzitě v Adelaide. I tak byste si raději dali zeleninový salát? No, jak chcete!

Vaše tělo, vaše rozhodnutí

„Nemyslím si, že tato zjištění jednoznačně znamenají, že maso je zdravé a obilí se zeleninou už tolik ne. Všechno je to o kontextu. Maso může být součástí zdravé výživy, ale také nemusí,“ domnívá se zase australská vědkyně v oblasti potravin a stravy Emma Beckett. Má pravdu?

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.dovepress.com/total-meat-intake-is-associated-with-life-expectancy-a-cross-sectional-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat