Prostreno.cz

Chuť na slané potraviny značí dehydrataci

Na bramborové lupínky nebo oříšky vás vůbec neužije, ale teď byste jich snědli doslova kilo. Zbláznily se vám snad chutě? Možná ano. Anebo se vám tělo snaží říct, že je na suchu a měli byste ho zalít vodou.

O soli se mluví spíše v negativech, ovšem pořád platí, že ji organismus nezbytně potřebuje. Sodík je totiž důležitý elektrolyt, který udržuje v rovnováze hladinu tekutin a zajišťuje správné fungování srdce a cév, přičemž dohlíží na bezproblémový přenos nervových impulsů. Zkrátka a dobře, pro tělesné funkce je nepostradatelný. A navíc dokáže varovat před dehydratací!

Neobvyklý převlek žízně

Tělo je dokonale seřízený stroj a umí k nám promlouvat svým osobitým způsobem. „Silná touha po nějakém jídle či chuti je jasným znamením, že mu něco chybí. Může to být konkrétní živina, ale klidně i vyváženější strava nebo tekutiny,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Crystal Savoy s tím, že na hrozbu dehydratace upozorňuje právě dychtivost po soli.

Volání ze samého nitra

Chuť na slané je vlastně přirozený ochranný mechanismus. I když se to může zdát jako protichůdné jednání, má to vlastně logiku. Sůl sama o sobě i potraviny s jejím vyšším obsahem způsobují žízeň. Pokud po nich zatoužíte, ve skutečnosti může váš organismus žadonit o trochu vody,“ objasňuje další americká výživová poradkyně Amanda A. Kostro Miller. Jak to s pitným režimem máte vy? Nezanedbáváte ho?

Léto jako rizikové období

„Dehydrataci nemusí být snadné rozpoznat, ovšem existují určité příznaky. Mezi ty nejčastější patří bolesti hlavy, závratě, rychlý srdeční tep, svalové křeče i náladovost,“ vyjmenovává poradkyně Amanda A. Kostro Miller. „Během léta a horkého počasí potřebujete pít více než obvykle. To stejné platí tehdy, provozujete-li nějakou náročnější fyzickou aktivitu,“ připomíná expertka s dodatkem, že čím více se potíte, tím více ztrácíte i vody a sodíku, proto si o obojí tělo říká touhou po slaném. Tak jeho prosby vyslyšte. Ono samo nejlépe ví, co mu udělá dobře…

Zdroje: www.thelist.com, www.everydayhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat