Prostreno.cz

Na spáleniny od slunce můžete vytasit domácí prostředky

Rad a doporučení na zklidnění spálené pokožky existuje bezpočet. Už jste vyzkoušeli jedlou sodu, vaječný bílek nebo aspirin s kečupem?

Ke spáleninám od slunce snadno přijde i ten, kdo opalování vůbec neholduje. Stačí v zápalu práce na zahrádce zapomenout na tekutou ochranu v podobě krému a červené nadělení je na světě. Pálí to, svědí a bolí jako čert. Jenže co s tím? Ano, říká se, že čas zahojí všechny rány. Ovšem úlevu můžete nalézt okamžitě. Vsaďte na tyto domácí prostředky!

Vajíčko jako parťák v nesnázích

Vajíčka jsou běžnou součástí potravinových zásob. Naštěstí! Věděli jste, že jejich bílky mají léčivé vlastnosti, proto jsou v případě spálenin vítanou první pomocí? Navíc působí proti otokům a suché kůži nabízejí i dávku potřebné hydratace. Mimochodem, pokud vám trocha tohoto čirého elixíru zbyde, aplikujte si ho i na obličej. Studie zveřejněná v magazínu Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology potvrdila, že vaječné bílky díky silnému antioxidačního potenciálu zpomalují stárnutí i tvorbu vrásek.

Sláva i ovesným vločkám s jedlou sodou!

Je-li vám kvůli sluníčku ouvej, napusťte si vanu. S teplotou vody to pochopitelně nijak nepřehánějte, pokud se chcete i zchladit, skočte do vlažné. V zájmu rychlejší regenerace do lázně přidejte i pár vrchovatých lžic jedlé sody a jeden plný šálek ovesných vloček. Tato kombinace zklidňuje podráždění, zabraňuje dehydrataci, podporuje hojení, zmírňuje svědění a tlumí záněty. Zkrátka všechno, co právě teď vaše pokožka potřebuje.

Do žaludku aspirin a na záda kečup

„Spáleninám od slunce je samozřejmě dobré předcházet, ale pokud po horkém dni přece jen skončíte se zarudlou kůží, vezměte si aspirin. Jeho protizánětlivé účinky vám skutečně pomohou. Ke snížení zánětlivé reakce doporučuji i lokální použití kečupu. Je nabitý lykopeny a dalšími sloučeninami, které spolu s aspirinem přinesou brzkou úlevu,“ překvapuje newyorský dermatolog Ramsay Farah. No vida, kečup nepřijde vhod jen tehdy, když se dělají párky!

Zdroje: www.healthline.com, www.eggbert.co.za/egg-whites-and-sunburn/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5072512/, www.upstate.edu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat