Prostreno.cz

Nápoje nenápadně zvyšující krevní tlak

Závratě, vnitřní neklid, poruchy spánku, zvonění v uších, dušnost či nervozita. Přičítáte to velkému množství práce? Spíš si nechte zkontrolovat krevní tlak. Při jeho vyšších hodnotách tělu škodí tyhle konkrétní nápoje!

Vysoký krevní tlak se odborně nazývá hypertenze. Patří mezi civilizační onemocnění, časem může poškodit cévy, přičemž důležité orgány, například ledviny, pak mohou začít trpět nedostatečným přívodem krve. Pokud lékař vysoký krevní tlak diagnostikuje, existuje spousta věcí, které můžete udělat, abyste jeho hodnoty snížili. Vyhýbejte se cigaretám, snižte příjem sodíku, preferujte pestrou, zdravou stravu, pravidelně cvičte a vynechte nápoje, které krevní tlak nenápadně zvyšují. Které to jsou?

Povzbuzující „energeťáky“

Pravidelné pití příliš velkého množství energetických nápojů způsobuje hypertenzi už jen proto, že se v plechovkách, které „dávají křídla,“ jak se říká v reklamě, ukrývá kofein. Právě on zvyšuje systolický krevní tlak o 17 % a průměrný arteriální krevní tlak asi o 11 %.

Sladké limonády

Konzumace sladkých nápojů, jako jsou limonády a džusy s velkým množstvím přidaného cukru, negativně ovlivňují hladiny arteriálního krevního tlaku, podporují tvorbu špatného cholesterolu a zároveň přispívají k nadváze a obezitě.

Káva

Nejen v energetických nápojích, ale především v kávě se ukrývá velké zlo, tedy aspoň v souvislosti se zvyšováním krevního tlaku. V tomto případě jsou účinky kofeinu krátkodobější, což znamená, že krevní tlak stoupá relativně rychle po vypití kofeinového nápoje.

Co naopak jíst a pít?

Riziko vysokého krevního tlaku klesá, když vypijete více mléčných výrobků. Obecně je dobré zaměřit stravu a pitný režim na přísun draslíku, vápníku, hořčíku, vlákniny a bílkovin. Naopak se nedoporučují nasycené tuky a již zmiňovaný sodík. Ten sice kontroluje rovnováhu tekutin v těle a udržuje objem krve a krevní tlak, jenže když je ho příliš, dochází ke zvyšování krevního tlaku a zadržování tekutin, což může vést k otokům nohou a chodidel nebo jiným zdravotním problémům.

Při omezování sodíku ve stravě je běžným cílem přijímat méně než 2 000 miligramů denně. Mezi rizikové potraviny pak patří uzené, naložené, solené nebo konzervované maso, slanina, uzeniny, šunka, párky, klobásy, sardinky, ančovičky či slané ořechy.

Zdroje: www.eatthis.com, www.mayoclinic.org, www.ucsfhealth.org





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat