Prostreno.cz

Vnější použití rajčat nemá kdovíjaké kosmetické účinky

Nanášíte si na pokožku rajčatovou dužinu s nadějí, že se tak vyhnete slunečním spáleninám i rakovině kůže? Zřejmě je to marná snaha. Takové účinky má totiž pouze její konzumace.

Lidé se zase obracejí k přírodě a naplno využívají její prostředky. A to nejen k léčbě zdravotních neduhů, ale i k podpoře krásy. Povídá se, že spolehlivými zprostředkovateli kvalitní a bezchybné vizáže bývají rajčata. Vážně je ale jejich vnější aplikace tak zázračná? Věda je tady trochu skeptická.

Prevence rakoviny s podmínkou

Také jste slyšeli o tom, že rajská jablíčka pomáhají předcházet rakovině, a to především díky obsaženému antioxidačnímu lykopenu? Protirakovinné účinky skutečně mají, ovšem podle studie zveřejněné v magazínu The International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases se to týká spíše přímé konzumace. V podstatě neexistují žádné vědecké důkazy, které by v aplikaci rajčat viděly potenciál onkologické prevence. Dost podobné je to i v případě slunečních spálenin.

Mnoho povyku pro nic?

Že když se pomažete rajčatovou dužinou, můžete se bez rizika spálení s klidným svědomím opalovat celé hodiny? Kéž by to tak fungovalo. Ale ne, tyto plody opravdu nenahradí opalovací krém. A ne, nanášení na pokožku vás vážně nespasí. Chcete-li si citlivost na ultrafialové paprsky trochu vyladit k obrazu svému, nezbývá, než uvedenou potravinu zase jen jíst. Prokázal to výzkum publikovaný v časopise Photochemical & Photobiological Sciences. Jeho poznatky sdělují, že rajčata je třeba „užívat“ 10 až 12 týdnů, a to v pravidelných intervalech. Má tedy vnější pomazání vůbec nějaké výhody?

Sbohem, odumřelé kožní buňky

Protože peeling pomáhá odstraňovat staré či poškozené kožní buňky, zlepšuje nejen zdraví pleti, ale i její vzhled. A tady jsou rajčata na místě! Zprostředkovávají určité enzymy, které se o takový zkrášlovací úklid postarají. Smíchejte jejich dužinu s trochou cukru a dejte se do práce. Tímto způsobem podpoříte i hydrataci, což se pochopitelně hodí za všech okolností.

Zdroje: www.ijnpnd.com/article.asp?issn=2231-0738;year%3D2012;volume%3D2;issue%3D3;spage%3D167;epage%3D170;aulast%3DJohary&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16465309/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat