Prostreno.cz

Potraviny tvářící se jako bezlepkové

Ať už se lepku vyhýbáte z jakéhokoli důvodu, prověřujte všechny potraviny, které hodláte sníst. Do některých z nich byste totiž neřekli, že jsou rizikové!

Lepek, jinak také gluten, je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách. Konzumace lepku je pro některé lidi problematická, neboť způsobuje velké bolesti břicha a zažívací potíže, jako jsou nadýmání a průjem. Nezřídka se objevuje i zácpa, nechutenství a zvracení. Z těchto důvodů se čím dál víc osob glutenu vyhýbá a již zmíněné obiloviny vyřazuje ze svého jídelníčku. Jenže ono to není jen o nich. Věděli jste, že se lepek ukrývá i v dobrotách, které se na oko tváří nevinně?

Bujóny v kostkách

Některé značky vývarových kostek obsahují pšenici, proto je nutné sledovat štítky na obale, nebo si připravovat vlastní vývar.

Sójová omáčka

Sójová omáčka je nedílnou součástí mnoha pokrmů, ale bohužel i ona může způsobovat zažívací potíže. Ta tradiční čínská totiž obsahuje pšenici, tudíž i gluten.

Pohanková mouka

Pohanka je přirozeně bezlepková, jenže vzhledem k jejímu pěstování a zpracování se často kontaminuje jinými zrny, jako je pšenice.

Kuskus

Kuskus se často používá jako alternativa těstovin nebo rýže. Problémem je, že se vyrábí z tvrdé pšenice, takže není bezlepkový. Kdo chce mít jistotu, že ho lepek nedostane, měl by svoji pozornost upnout spíš na quinou.

Čokoláda

Čistá kvalitní čokoláda je také přirozeně bezlepková, obsahuje pouze kakao a cukr. Jenže opět to není pravidlem, neboť na stejné výrobní lince, ze které odcházejí nám známé „tabulky“, se někdy zpracovávají i jiné produkty, kupříkladu sušenky s čokoládovou polevou.

Kukuřičné vločky

Co je špatného na kukuřici? Ve své podstatě vůbec nic. Ačkoli hlavní složkou kukuřičných vloček je právě kukuřice (přirozeně bezlepkové zrno), mnoho výrobců pro dochucení svých výrobků používá extrakt z ječného sladu. No a mínusem sladových výtažků je určitý podíl ječných peptidů (vyrábí se především z ječmene). Bezlepkovost kukuřičných vloček tak není zcela zaručena.

Měkké, roztíratelné sýry

Dobře se s nimi manipuluje a jsou běžnou součástí snídaní nejen v hotelových resortech. Měkké, roztíratelné sýry se dělí na dva druhy. Bezlepkové a s lepkem. Gluten se objevuje převážně v těch nízkokalorických nebo „light“ verzích. Na obale pak stojí, že obsahují pšeničný škrob nebo modifikovaný potravinářský škrob.

Prášek do pečiva

Složení běžně dostupných prášků do pečiva kromě kypřicích látek ukrývá i pšeničnou mouku, tak pozor na to.

Zdroje: www.celiak.cz, www.bbcgoodfood.com,www.hsph.harvard.edu





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat