Prostreno.cz

Nápoje výrazně zpomalující metabolismus

Navzdory tomu, že léto je plné nástrah v podobě zmrzlin, ledové kávy a alkoholických chlazených nápojů, lze během něj i zhubnout. Plavání, procházky, výlety po okolí v rámci dovolených tělo umí rozhýbat. Tak teď už jen stačí mít činný vlastní metabolismus. Které nápoje mu nesvědčí?

Kolegyně z práce nebo kamarádka, která pravidelně snídá větrníky, obědvá smažený sýr s hranolkami a hromadou tatarky, přičemž k večeři si klidně dopřeje i bůček, nepřibere ani deko. Kde je spravedlnost, říkáte si? Vždyť vy už jste při pouhém jednom nadechnutí těžší snad i o kilogram, a to se snažíte cvičit a dodržovat zdravé stravovací návyky. Jdete se tudíž zeptat na recept.

To nejhorší, co má zahánět žízeň nebo chutě

Kolegyně odpovídá, že je v tom všem nevinně, má rychlý metabolismus, který se definuje jako látková a energetická výměna, při níž tělo přijímá a zpracovává živiny potřebné ke svému fungování. Existují přitom některé faktory, které jeho rychlost negativně ovlivňují. K těm patří nasycené a slazené nápoje, jež bývají plné prázdných kalorií, které tělu poskytují jen malé nebo žádné zdravotní výhody. Bublinky nemusíte, a proto jste úplně v klidu? Buďte v pozoru, seznam nežádoucích nápojů je ještě širší.

Džusy nepijte od rána do večera

Studie publikovaná v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition zjistila, že lidé, kteří pili nápoje slazené fruktózou (ovocným cukrem), výrazně zpomalili metabolismus snížením počtu spálených kalorií v rámci každodenního režimu (1). To je jeden z důvodů, proč se vzdát na oko zdravých sportovních nápojů, ovocných džusů, ale i kávových dobrot, kupříkladu oblíbeného caffè latte dochucovaného ovocnými sirupy. Další argument, který je k dispozici, zasahuje slazeným nápojům druhý hřebíček do rakve.

Zdravější varianty nápojů

Slazené nápoje se také spojují s břišním tukem a zároveň mají vliv na snížení citlivosti na inzulín. Kvůli nim necítíte pocit sytosti, takže jíte pořád dál a víc. Na druhou stranu jablečný ocet, zelený čaj, citronová voda, čerstvé zeleninové šťávy se špenátem, brokolicí a další zelenou listovou zeleninou a převážně voda mají opačné účinky. K potravinám, které metabolismus zrychlují, patří čočka, fazole, brukvovitá zelenina, libové maso, citrusové plody, pálivé papriky či skořice.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21952692/, www.byrdie.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat