Prostreno.cz

Detoxikační kúry mohou nadělat víc škody než užitku

V supermarketech i obchodech se zdravou výživou je k mání spousta prostředků na detox. Společného pak mají to, že rozhodně nejsou nejlevnější. Je taková investice ale opravdu nutná, když se tělo od škodlivých látek umí pročistit samo?

Chcete shodit pár nadbytečných kilogramů nebo zbavit organismus nahromaděných toxinů? Pak možná zvažujete nějakou detoxikační kúru, která slibuje, že jedno i druhé dokáže v rekordním čase. Třeba je pro vás motivací i skutečnost, že předpokládané účinky této procedury zahrnují také zvýšenou hladinu energie, lepší absorpci přijímaných živin a obnovu pošramoceného trávení. Už se v obchodě pomalu pohlížíte po detoxikačních čajích, potravinách nebo doplňcích stravy? Třeba to vůbec není nutné…

Mnoho povyku pro nic?

„Neustále říkám svým klientům, že lidské tělo je samo o sobě detoxikačním systémem. Vždyť máme plíce, játra, ledviny, kůži i dýchací cesty, tohle všechno se na odstraňování škodlivých a odpadních látek podílí,“ překvapuje australský dietolog Chris Hughes. „Je-li někdo vystaven vysoké koncentraci znečišťujících a nebezpečných sloučenin, rozhodně nepotřebuje detox, ale lékaře,“ domnívá se tento expert. S placenými detoxikačními kúrami je navíc další potíž.

Pomoc s následky

„Některé tyto očistné programy nabízené v obchodech mohou bránit vstřebávání určitých živin. Je to dáno tím, že obsahují mimo jiné i černé uhlí, které se využívá k léčbě otravy. Problematický může být i vyšší podíl oxalátů, což může vést k ledvinovým kamenům a zhoršené ledvinové činnosti,“ varuje výše jmenovaný nutriční poradce. Jak si tedy v sobě „uklidit“ přirozenou a bezpečnější cestou?

Abstinence jako dobrý základ

„Můžete udělat spoustu věcí na podporu samo-detoxikace. Správným krokem je kupříkladu omezení alkoholu, který zatěžuje tělo a okrádá ho o vitaminy a minerály. Doporučuji také nahradit zpracované potraviny zdravějšími variantami, zejména pak ovocem, zeleninou, obilovinami a luštěninami,“ radí dieotolog Chris Hughes s tím, že zmíněné potraviny mají přirozené očistné účinky. Podle něj padne na pomyslnou úrodnou půdu i zodpovědné dodržování pitného režimu a vaše útroby budou jako nové!

Zdroj: www.houseofwellness.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat