Prostreno.cz

Tajemství obsahu gumových medvídků

Gumové bonbony jsou oblíbené u dětí i dospělých. Přicházejí ve všech možných barvách a tvarech, což z nich dělá perfektní svačinu na party nebo filmovou noc. A i když jsou u nás doma „jako doma“, všechno o nich možná nevíte. 

Gumové medvídky znají lidé po celém světě a užívají si je v různých tvarech, velikostech a příchutích. Někdo by mohl namítnout, že žvýkací, ochucené, želatinové bonbony jsou návykové – natolik, že se firma, která je vyrábí a dodává do celého světa chlubí, že kdyby všichni gumoví medvídci, které vyprodukují za rok, seřadili od hlavy až k patě, vytvořilo by to řetězec, který by omotal planetu čtyřikrát.

Zde jsou další sladké fakty o gumových bonbonech. (Upozornění, nemůžeme zaručit, že po přečtení tohoto článku nebudete chtít hned běžet do nejbližšího obchodu a koupit si hromadu gumových medvídků.)

Vyrobené s láskou

Recept na gumové medvídky je přísně střeženým tajemstvím, ale jednoduchým vyhledáváním na webu najdete desítky alternativních receptů na domácí gumové dobroty. Základem většiny gumových bonbónů je želatina, která se musí zahřát a spojit s příchutí, barvivem a cukrem (nebo nějakým typem sladidla). Po přípravě se směs nalije do forem ve tvaru medvídků nebo čehokoli, co si vaše srdce přeje, a často se nechá ztuhnout v mrazáku.

Přes oceán

Amerika přišla gumovým medvídkům na chuť až v roce 1982, kdy první německá firma otevřela svou americkou továrnu v Baltimoru. Ale další německý cukrář, který se prosadil na americkém trhu, představil o rok dříve gumovou „housenku“ – bonbon, který měl děti fascinovat a zároveň naštvat jejich rodiče. Zatímco medvědi jsou obecně považovaní za klasiku, žížaly a housenky jsou velmi oblíbeným gumovým standardem.

Bonbony dobré pro tělo

No, technicky vzato obvykle nemají moc tuku, pokud vůbec nějaký, a želatina má v sobě nějaké bílkoviny. Nedá se ale říci, že by tradiční gumové bonbony a jejich často vysoký obsah cukru jsou „dobré“. Vědci však udělali určitý pokrok v zájmu milovníků gumových medvídků po celém světě. Vezměte si například gumové vitaminy. Aby byly vitamíny chutnější (a zábavnější!), různé značky vitaminů vyrábějí gumové verze svých doplňků. 

Barviva

Mimochodem, od konce 80. let se do gumových medvídků přidávají rostlinná barviva – černý rybíz, pomeranč, citron, červený rybíz, aronie, hroznové víno, špenát, kopřiva, mučenka, mango, mrkev, kiwi a jablko.

Zdroj: www.beinghuman.org/are-gummy-bears-bad-for-you/





Celkem 66 komentářů

Hanka Vašíčková
10.10.2022
Hanka Vašíčková
10.10.2022

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat