Prostreno.cz

Výživa pro duševní a fyzickou sílu

Pokud jste často apatičtí a nesoustředění, může vám pomoci změna jídelníčku. Podle následujících základních pravidel...

Zapomnětlivý, nesoustředěný a apatický. Někdy se zdá, že všechno jde tak pomalu, jako by někdo vytáhl zástrčku, jako by baterie běžela pouze v úsporném režimu – i po osmi hodinách spánku! To, co je přirozeným důsledkem celonoční párty a přílišného množství koktejlů v mládí, se může v pozdějších fázích života stávat stále běžnějším, a to i při vyvážené každodenní rutině. Zejména u žen.

Jméno nového kolegy? Už jste zapomněla. Pečlivě sestavený nákupní seznam na večeři? Vlevo na kuchyňském stole. Narozeniny tchyně, návštěva zubaře, rodičovské schůzky, pečení dortů na školní jarmark, prospekt na prezentaci... Zapomenuté, ztracené, ve druhé kabelce nebo prostě nenalezené. Seznam se může rozšířit téměř donekonečna, jakmile překročíte magickou 30, nebo dokonce 40. Odborníci to nazývají „brain fog“ neboli mozková mlha. Většinou přímo souvisí s hormony – konkrétně s výkyvy (nebo postupným nedostatkem), které jsou pro tuto dobu typické. Cílená změna stravy však může pomoci mlhu rozpustit a pomoci získat více vitality, výkonu a radosti ze života. 

Diety proti mozkové mlze

Zaprvé: Existuje spojení mezi živinami a životně důležitými látkami poskytovanými prostřednictvím výživy, jejich efektivním metabolismem a zdravým, vyváženým mikrobiomem. Pokud je strava jednostranná nebo nedostatečná, nemůže organismu zajistit dostatek energie, takže se zpomaluje metabolismus a střevní činnost, což má negativní vliv na imunitní systém, výkonnost, vitalitu a pohodu. Zadruhé: Vitaminy B, C a D, hořčík a železo, stejně jako esenciální mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdravou funkci nervů a mozku. Kromě toho potřebují buňky dostatek tekutiny, aby byly svěží a výkonné – nejlépe ve formě vody.

Nedostatečná zásoba jedné nebo více z těchto součástí působí dlouhodobě jako vybitá baterie, způsobuje únavu, nesoustředěnost a apatii. Není tedy divu, že vyvážená, pestrá a plnohodnotná strava zajišťuje lepší výkon a je také považována za jeden z nejdůležitějších základů pro duševní a fyzické zdraví, stejně jako pro větší mladistvost a vitalitu ve stáří.

Které potraviny jsou důležité

Pokud chcete jíst cíleně proti vyčerpání a mozkové mlze, měli byste se vědomě vyhýbat cukru, bílé mouce a živočišným tukům, omezit mléčné výrobky, vejce a maso na minimum a jíst převážně rostlinnou stravu. Čerstvé ovoce a zelenina, bylinky, luštěniny, celozrnné výrobky, ryby a probiotika byste měly mít na jídelníčku co nejčastěji, stejně jako esenciální rostlinné oleje, ořechy a povzbuzující superpotraviny, jako jsou citrusové plody, zázvor a kurkuma.

Které potraviny stimulují duševní a fyzický reset

Mezi osvědčené životně důležité potraviny patří citrusové plody, bobule a hroznové víno, zelená listová zelenina, jako je hlávkový salát, špenát, kapusta, růžičková kapusta, čekanka, pak choi a brokolice, dále červené zelí a červená řepa, luštěniny, jako je čočka, mladý hrášek, cizrna a sójové boby, celozrnné produkty, avokádo, olivy, ořechy, jádra a jejich silice (tj. olivový, dýňový, vlašský a hroznový olej). Nezapomínejte na probiotika! O nízkotučném jogurtu, podmáslí, kefíru, kimchi a kysaném zelí nemluvě!

Zdroj: www.elle.de/lifestyle-essen-trinken-anti-brain-fog-diaet-ernaehrungs-tipps





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat