Prostreno.cz

Potraviny bojující přirozenou cestou proti zánětům

Časté záněty mohou být příčinou celé řady onemocnění. Pomoci mohou tyto potraviny, které přirozenou cestou bojují proti zánětům v těle.

Zánět je přirozenou reakcí našeho těla na škodlivé podněty. V nejhorším případě však přejdou v chronická onemocnění, a mohou dokonce spustit kardiovaskulární onemocnění, mrtvici, infarkt nebo rakovinu. Naštěstí některé potraviny působí protizánětlivě a pomáhají našemu tělu vyhnout se zánětu nebo jej alespoň zmírnit.

Potraviny, které potlačují záněty v těle

Cibule

Cibule obsahuje sloučeniny síry, nazývané také sulfidy. Dvě sloučeniny allicin a quertecin poskytují typickou cibulovou chuť (a vůni!) a mají antibiotický, antibakteriální a protizánětlivý účinek. Cibule je navíc bohatá na vitamíny A a C a také hořčík a podporuje tak buňky a náš imunitní systém.

Česnek

Česnek také obsahuje sloučeniny síry allicin a quertecin. Dodají jídlu nejen intenzivně pikantní chuť, ale udělají i něco pro naše zdraví. Česnek je stejně jako cibule protizánětlivá potravina. Mimochodem, dokáže nejlépe podpořit naše tělo syrové a rozvinout tak svůj plný účinek.

Kurkuma

Kurkuma není jen jedním z nejbarevnějších koření – je také absolutní superpotravina. Silným pomocníkem v boji proti zánětům je barvivo kurkumin, které dodává typickou barvu. Kurkumin posiluje buněčnou membránu a poskytuje tak větší odolnost vůči nemocem, jako je cukrovka, gastritida, artróza, nebo dokonce rakovina. Kromě toho může kurkuma nabídnout esenciální oleje, které také chrání před záněty.

Zázvor

Zázvor je blízce příbuzný rostlině kurkuma a podobně prospěšný našemu zdraví. Za tyto vlastnosti vděčí především gingerolům – zodpovědným za štiplavou chuť a protizánětlivý účinek. Ve spojení s vitaminem C, hořčíkem a draslíkem dává zázvor našemu imunitnímu systému slušnou podporu.

Citron

Když už jsme u vitaminu C: Citron je jednou z potravin s obzvláště vysokým množstvím vitamínu. Chrání naše buňky a může pomoci zejména při chronických zánětech. Vitamin C není tepelně odolný, raději si ho tedy vychutnejte studený než ohřátý v čaji.

Ananas

Ananas je také jednou z potravin, které chrání tělo před záněty. A to díky složce bromelain. Enzym se také běžně používá v protizánětlivých lécích. Nejlepší je vychutnat si ananas čerstvý, protože bromelain se při delším skladování rozkládá.

Špenát

Zelená listová zelenina má několik zdravotních účinků. Mnoho z nich je způsobeno chlorofylem, zeleným barvivem. Chlorofyl pomáhá játrům v jejich funkci transportu zánětlivých těžkých kovů a environmentálních toxinů pryč. Kromě tohoto protizánětlivého účinku obsahuje špenát také hodně vitaminu C, železa a vápníku – a tím pozitivně působí na náš imunitní systém.

Brokolice

Brokolice působí protizánětlivě díky sekundární rostlinné látce glykosidu hořčičného oleje. Kromě toho má zelenina pozitivní vliv na metabolismus cukrů – a může tedy dokonce předcházet cukrovce. Vitaminy B, C, E a K a takzvané glukosinoláty také snižují riziko některých druhů rakoviny.

Lesní plody

Antioxidanty jsou zázračnou zbraní – zejména maliny a borůvky jsou bohaté na látky, které nás chrání před volnými radikály. Tímto způsobem nás mohou lahodné bobule chránit před zánětem, který pohání volné radikály, a zajistit, aby naše buňky předčasně nestárly. Za svou červenofialovou barvu vděčí bobule antokyanům, skupině sekundárních rostlinných látek, které působí i protizánětlivě.

Losos, lněný olej a vlašské ořechy

V neposlední řadě jsou i omega-3 mastné kyseliny velmi dobrými antioxidanty. Obzvláště bohaté jsou na něj tučné ryby, jako je losos nebo makrela. Největší účinek zde má kyselina eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Každý, kdo se stravuje vegetariánsky nebo vegansky, může přejít na lněný olej nebo vlašské ořechy jako zdroj zeleniny. Oba obsahují kyselinu alfa-linolenovou (ALA), ze které si naše tělo dokáže EPA a DHA vyrobit samo.

Zdroj: aok.de





Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat