Prostreno.cz

V pozadí únavy může stát nedostatek železa

Má vaše tělo tolik železa, kolik potřebuje? Pokud si hned po jídle dáváte kávu nebo čaj, může mu tento prvek chybět. S jeho nízkou hladinou přichází únava, podrážděnost a letargie!

Miliony a miliony lidí na celém světě navštěvují svého lékaře a prosí ho o pomoc, protože permanentní únavu už nemohou vydržet. Její příčiny jsou pak stále stejné a zahrnují dlouhodobé vystavení stresu, spánkovou deprivaci, chronické onemocnění, hormonální výkyvy, oslabení imunitního systému, nadměrné pití kávy i alergii. Všechny tyto možnosti vylučujete, přesto jste pořád vyčerpaní? Možná za tím stojí železo. Nemůže vám chybět?

Objasnění malátné záhady

Železo patří mezi základní minerály, tělo si ho však nedokáže samo vyprodukovat. Nezbývá tedy nic jiného, než tento prvek přijímat z rostlinných a živočišných zdrojů. Jeho hlavním úkolem je tvorba červených krvinek, které zase přenášejí kyslík do každé buňky. Trpíte-li nedostatkem železa, pak může být únava, podrážděnost a letargie skutečně vaším denním chlebem. Ale proč by vám tato látka vlastně měla chybět? Děláte snad něco špatně?

Ztráty v každé kapce krve

„Hlavní způsob, jak přijít o železo, představuje krvácení,“ vysvětluje australský hematolog Chris Barnes. A ne, nejde jen o situaci, kdy se při krájení cibule říznete do prstu. „Přibližně jedna ze čtyř žen má nedostatek železa, s čímž úzce souvisí menstruace,“ dodává zmíněný expert. Jak to napravit? Pár změn si to zřejmě vyžádá.

Vyvážený jídelníček jako první krok

Listová zelenina, celozrnné produkty, ořechy, semena, hovězí játra, luštěniny, sója, droždí a houby. Toto jsou bohaté potravinové zdroje, které se doporučují zařadit do stravy. Ale pozor, železo se vyskytuje ve dvou formách – hemové a nehemové. Klíčem k zachování optimální hladiny je kombinace obou železných forem, což může sehrát klíčovou roli při správném vstřebávání.

Případ Céčko

Věděli jste, že když jde o absorpci železa, bývá dobrým spolupracovníkem vitamin C? Proto ten salát z listové zeleniny nezapomeňte zapít pomerančovým džusem, dle názoru výživových poradců stačí polovina sklenky. Nechcete-li o železo zbytečně přicházet, vyhněte se bezprostředně po jídle konzumaci kávy, čaje a červeného vína. Tyto nápoje obsahují třísloviny, které správné vstřebávání tohoto prvku značně omezují.

Zdroj: www.houseofwellness.cz, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat