Prostreno.cz

Lepší spánek díky trikům z celého světa

Máte potíže s usínáním? Pak můžete vyzkoušet triky, které používají lidé v různých koutech světa.

Také se jen hodiny převalujete ze strany na stranu a nemůžete usnout? Možná dokonce čtete tyto řádky v zoufalé snaze najít tipy, jak konečně usnout… Možná pro vás máme řešení. Tak tedy: dobrou noc!

V Číně si lidé před spaním omývají nohy

Všechny příznivce lázeňské pedikúry by měl tento tip ohromit: Noční koupel nohou má svůj původ v tradiční čínské medicíně. Koupel připravíte rychle, potřebujete jen malé plastové umyvadlo (případně vaničku) a teplou vodu, do které můžete přidat různé přísady: epsomskou sůl, éterické oleje, ovoce nebo bylinky.

Koupel nohou odčerpává z vašeho těla negativní energie, což vám usnadňuje relaxaci a usínání. 

V Indii lidé užívají bobulky na spaní

Bobulky na spaní nazývané v sanskrtu „ašvaganda“ se používají po tisíce let mimo jiné ke snížení stresu a úzkosti. Ašvaganda má sice malý, ale významný vliv na spánek, zejména u lidí s diagnostikovanou nespavostí. Nicméně: jakkoli mohou výsledky znít lákavě, je třeba také říci, že v současné době neexistují jasné studie klasifikující zdravotní riziko této rostliny a z tohoto důvodu se její užívání spíše nedoporučuje.

Švédská odpověď na mléko s medem: välling

Zatímco v Anglii a Americe se často dětem před spaním dává teplé mléko s medem, ve Švédsku vypadá nápoj na spaní trochu jinak. Je to mléčně-cereální směs, která se skládá z kravského mléka a mletého ovsa a je oblíbená zejména u kojenců a malých dětí. Teplé mléko je oblíbené jako večerní nápoj, protože obsahuje sloučeniny, které mohou pozitivně ovlivnit spánkové cykly, včetně hořčíku a melatoninu.

Pro mnohé je to také zásadní rituál, který se za tím skrývá – a tělo takové rituály miluje. A samozřejmě nejen tělo malého dítěte, protože i my dospělí se dokážeme takovými a podobnými rituály správně připravit na spaní.

Finsko a sauna

Návštěva sauny je jistě luxusem, který si málokdo může pravidelně dopřát – ale luxusem, který za to po fyzické i psychické stránce rozhodně stojí. Ve Finsku je sauna od roku 2020 součástí nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Není se čemu divit, protože čas strávený v horké místnosti má mnoho výhod – a dělá zkrátka radost.

V Jižní a Střední Americe je vše v houpací síti

Co je pro relaxaci a pohodu vhodnější obrázek než houpací síť? Ve skutečnosti mnozí podceňují pozitivní vliv, který taková houpací podložka může mít na spánek. Pokud jste si tedy už dlouho chtěli pověsit houpací síť na balkon nebo ve svém pokoji, máte konečně velmi dobré a vědecky podložené důvody, proč to udělat ještě dnes.

Zdroj: www.healthline.com, www.sciencedirect.com, www.journals.plos.org,klartext-nahrungsergaenzung.de





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat