Prostreno.cz

Šípek toho umí více, než jen čaj

Když se řekne šípek, většina z nás si představí pichlavý keř a rudě červené plody, ze kterých se dělá čaj. Ale šípek toho umí opravdu hodně.

Je jasné, proč se šípkům také říká „citron severu“ – šípky jsou kyselé a neuvěřitelně bohaté na vitamin C. To příroda vystihla dokonale, protože šípky dozrávají přesně v ročním období, kdy potřebujeme dobrou obranyschopnost. Dříve bylo zcela normální pilně sbírat jasně červené plody začátkem podzimu. To dnes dělá jen velmi málo lidí. Chcete-li oživit starou tradici, stačí se porozhlédnout na slunných místech. Navíc čím později je v roce nasbíráte, tím jsou sladší. Lze je sbírat i na jaře po zimních mrazech.

V závislosti na odrůdě růže můžete šípky sbírat od poloviny září až do konce listopadu. Zralost šípků poznáte podle toho, že jim povolí slupka, když na ně lehce zatlačíte prstem.

Díky vysokému obsahu vitaminu C nebo kyseliny askorbové chutnají šípky intenzivně kysele, ale velmi příjemně ovocně.

Za svou pěkně červenou barvu vděčí šípek bohatě obsaženým flavonoidům, u kterých bylo prokázáno, že působí protizánětlivě a tlumí bolest při zánětech kloubů. Tato přírodní barviva mají širokou škálu účinků na celé tělo, ale jsou zvláště známá pro svůj ochranný účinek proti poškození buněk.

Podporuje trávení

Šípek je bohatý na pektin, rozpustnou vlákninu, která je zvláště dobrá pro naše střeva. Zajistí dobré trávení a také na sebe váže toxiny a přebytečný cholesterol, aby mohly méně škodit organismu.

Šípek je dobrou volbou pro každého, kdo chce zhubnout nebo jíst zdravěji: 100 gramů šípku má 24 gramů vlákniny, která vás zasytí na dlouhou dobu a vyživí dobré střevní bakterie.

Posiluje pokožku a zrak

Se zhruba 800 mikrogramy vitaminu A obsahuje 100 gramů šípku průměrnou denní potřebu dospělé ženy (muži potřebují asi o 20 procent více). Vitamin A zajišťuje zdravou pokožku a sliznice, posiluje zrak a také podporuje růst tělesných buněk.

Chrání cévy

Jednou z mnoha zdravých látek v šípcích je lykopen, takzvaný antioxidant, který dokáže zabránit poškození zejména srdce a cév. Finští vědci zjistili, že pokud máte v těle hodně lykopenu, jste lépe chránění před mrtvicí.

Zdroj: www.herbslife.com, www.celostnimedicina.cz





Celkem 4 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat