Prostreno.cz

Druhy mouky, které byste měli vyzkoušet

Jakou mouku používáte nejraději? Kromě obvyklých druhů se v kuchyni můžete rozvášnit i s moukou kokosovou, mandlovou nebo tou z quinoi.

Už je to opravdu dávno, co byla v obchodech k mání jen mouka hladká, hrubá a polohrubá. Doba značně pokročila a tento sortiment se až neuvěřitelně rozšířil. Nechtěli byste při vaření a pečení také zkusit něco nového? S těmito druhy může kulinářské kouzlení nabrat zcela jiný směr! A na své si přijde i vaše zdraví.

Kokosová mouka slibuje exotický zážitek

A máme tu něco pro milovníky kokosových ořechů. Věděli jste, že se z nich získává i mouka? Jejich dužina se po usušení a lisování rozemele na jemný prášek, který má mírně nasládlou chuť. Využít se dá nejen při přípravě těsta na sladké dezerty, neboť se s ní běžně zahušťují i omáčky a polévky. Kokosové mouky se nemusejí bát ani jedinci s celiakií, je totiž přirozeně bezlepková. K dalším výhodám patří podíl zdravých tuků, které dle závěrů studie zveřejněné v magazínu The Ghana Medical Journal snižují záněty a podporují činnost metabolismu. Tato surovina je bohatá i na antioxidanty. A navíc má antimikrobiální vlastnosti.

Mandlová mouka nejen pro oříškové nadšence

Asi není těžké uhodnout, z čeho se tato ingredience vyrábí, že? Jde o loupané blanšírované mandle, což se pochopitelně odráží i na chuťovém profilu. Bývá skvělou pomocnicí zejména při pečení, ovšem i v případě klasického vaření s ní lze „běžnou“ mouku z velké části nahradit. Mandlová mouka je štědrým zdrojem hořčíku, omega-3 mastných kyselin a vitaminu E. S tímto nutričním profilem se pak pojí i zajímavé benefity, jež zahrnují mírnou regulaci škodlivého cholesterolu, normalizaci tlaku a omezenou pravděpodobnost Alzheimerovy choroby.

Mouka quinoa má bílkovin na rozdávání

Quinoa neboli merlík čilský je rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika. Semena se v minulosti tradičně používala jako obilnina a v podstatě se na tom dodnes nic moc nezměnilo. Ve srovnání s ostatními zrny se tato pochutina může pochlubit výrazně vyšším množstvím bílkovin, kterými tudíž  disponuje i mouka z ní získaná. Ochuzená však není ani o vlákninu a železo. Z četných studií vyplývá, že má tato přísada příznivý vliv na trávicí trakt, přičemž inhibuje růst rakovinných nádorů a snižuje riziko chronických onemocnění.

Zdroje: www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5044790/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31930831/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21241290/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6175902/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat