Prostreno.cz

Hřebíčkem proti stresu i línému libidu

Opojně voní, je běžně dostupný a působí nejen jako koření, ale i afrodiziakum. Hřebíček je nezbytnou součástí chladných měsíců roku!

Hřebíček byl důležitý v nejčasnějším obchodě s kořením a předpokládá se, že pochází z Moluk neboli souostroví v Indonésii. Se silným aromatem a horkou a štiplavou chutí se používá k ochucení mnoha potravin, zejména masa a pekařských výrobků, v Evropě je typickým kořením vánočních svátečních jídel. Jelikož má hřebíček antimikrobiální vlastnosti, může sloužit jako velmi účinná dezinfekce. Tedy nejen to. Tohle jsou důvody, proč ho právě teď potřebujete!

Aktivuje libido

Testosteron je pohlavní hormon, který reguluje sexuální touhu, kostní hmotu a distribuci tuku. Kromě toho dále zvyšuje svalovou hmotu a sílu a produkci červených krvinek a spermií a tím napomáhá plodnosti. Hřebíček zvyšuje hladiny tohoto hormonu, čímž nakopává libido, působí jako antioxidant a zároveň lze dobře párovat i s jiným kořením. Zatoužíte-li po nápoji lásky, natlučte čtyři hřebíčky, přidejte půl lžičky skořice, špetku kajenského pepře, stejné množství muškátového oříšku a jednu polévkovou lžíci zázvoru. Uvedené suroviny zalijte vroucí vodou (čtyři deci), nápoj dle chuti dolaďte medem a vypijte.

Je užitečný při hubnutí

Hřebíček pomáhá při stimulaci metabolismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Stejně jako v předchozím případě platí, že jeho účinky stoupají v kombinaci s pepřem, skořicí a kmínem. Vše uvedené přidávejte do svých jídel, zhubnete – ještě před Vánocemi.

Napomáhá trávení

Správné trávení je nezbytné pro rozklad potravy na výživu. Pravidelná konzumace jednoho či dvou hřebíčku (ráno na lačný žaludek) zvyšuje sekreci trávicích enzymů, což předchází zácpě. Skrz hřebíček se do těla dostává i dostatek vlákniny, která už jen sama o sobě je pro zdraví trávicího traktu prospěšná.

Uvolňuje stres

Od stresu ulevují meditace, dechová cvičení, fyzický pohyb, pobyt v přírodě, masáže a další a další techniky. Účinné jsou ovšem i doplňky stravy, včetně hřebíčku. Eugenol, který se v něm nachází, je velmi užitečný při snižování oxidačního stresu, přispívá k vnitřnímu klidu a uvolnění. Hřebíček je zároveň bohatý na antioxidanty, jež chrání buňky před volnými radikály. Využít můžete nejen samotné koření, ale i éterický olej. S ním si připravte svůj domácí osvěžovač vzduchu. Stačí rozmíchat pět až deset kapek hřebíčkového oleje s trochou vody. Směs nalijte do rozprašovače a dobře protřepejte. Zimní splíny vezmou do zaječích!

Zdroje: www.britannica.com, www.healthifyme.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat