Prostreno.cz

Pravidelná konzumace mrkve posiluje srdce

Je sladká, nenáročná na přípravu a pro tělo nesmírně cenná. Mrkev jezte každý den, dočkáte se těchto benefitů!

Mrkev, dvouletá rostlina patřící do čeledi Apiaceae, zdomácněla převážně v Asii někdy v 10. století. O dvě století později byla přivezena do Evropy, ve které se stala velmi populární. Během růstu vyžaduje pečlivé ošetření proti škůdcům a chorobám, ale když se zadaří udržet ji dál od nezvaných návštěvníků, nabízí širokou škálu zdravotních pozitiv. Ostatně, posuďte sami.

Podporuje zdraví očí

Kořenová zelenina je plná vitaminů a minerálů, které hrají důležitou roli v optimálním fungování mnoha našich orgánů. Snad nejslavnější informací, jež o mrkvi koluje, je ta, že beta-karoten (sloučenina, která dává mrkvi její typický, živý oranžový odstín) se v našem těle přeměňuje na vitamin A, který je důležitý pro zdraví očí. Půl šálku syrové nakrájené mrkve poskytuje více než polovinu doporučeného denního množství áčka pro dospělé.

Pečuje o pleť

Kromě dobrého zraku se vitamin A uplatňuje i při ochraně pokožky. Podle některých vědců prý snižuje riziko rakoviny kůže.

Je skvělá pro střeva

Na půl šálku mrkve přijdou dva gramy vlákniny, konkrétně směs té rozpustné (ve formě pektinu) a nerozpustné. Rozpustná vláknina ovlivňuje, jak rychle se naše žaludky vyprazdňují, což zvyšuje pocity plnosti při jídle. Nerozpustná vláknina je zase zodpovědná za prevenci zácpy. Celkově vzato je mrkev mocným nástrojem pro udržení zdravého trávicího systému.

Posiluje srdce

Mrkev má také vysoký obsah draslíku, který je důležitý pro kardiovaskulární zdraví, a tělu dodává fytonutrienty bojující proti nemocem. V kombinaci s výše uvedenou vlákninou je mrkvička nesmírně prospěšná pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Předchází chutím na nezdravé jídlo

Mrkev má minimální vliv na hladinu cukru v krvi, což z ní dělá dobrou svačinu jak pro diabetiky, tak pro kohokoli jiného. Stálá hladina cukru v krvi pomáhá vyhnout se vlčímu hladu, chutím, záchvatovitým nájezdům na ledničku, podrážděnosti i kolísání energie.

Jak ji vůbec jíst?

Mrkev je možné jíst syrovou, popřípadě máčenou v hummusu, guacamole nebo tvarohu. Další skvělá možnost je opékání mrkve v troubě s olivovým olejem a solí (nebo s trochou medu či javorového sirupu). Vaření mrkve zvyšuje množství beta-karotenu, které je tělo schopné absorbovat, je však nutné zmínit, že vysoký příjem beta-karotenu může změnit barvu kůže na oranžově žlutou (tomuto stavu se říká „karotenémie“).

Zdroje: www.realsimple.com, www.alimentarium.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat