Prostreno.cz

Když zdravé potraviny nejsou zdravé

Rádi rozdělujeme potraviny na „zdravé“ a „nezdravé“. Není to ale vždy tak jednoduché – některé potraviny totiž nejsou vůbec tak zdravé, jak jsme si vždy mysleli.

Ovoce a zelenina nám prospívají, sladkosti škodí – nebo ne? Bohužel to není vždy tak jednoduché. Jak věděl již slavný lékař Paracelsus: Množství dělá jed. Protože jsou potraviny, které jsou pro nás v malém množství velmi zdravé, ale ve velkém nám mohou i uškodit. Navíc neexistují dva stejní lidé – a náš jídelníček je tedy také velmi individuální záležitostí. 

Přesto existují některé potraviny, u kterých se odborníci shodnou na jejich zdravotních přínosech. A některé nejsou ve skutečnosti tak zdravé, jak jsme si vždy mysleli.

Hrách

Hrách je jednou z nejvíce škrobovitých zelenin. Má tedy mnohem vyšší obsah sacharidů a kalorií než jiná zelenina. Takže pokud chcete jíst vyváženou stravu, měli byste být s hrachem opatrní.

Brokolice

Brukvovitá brokolice má mnoho zdravotních pozitiv – má nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitaminů B, C a K, stejně jako vápníku a draslíku. Ale brokolice má také velmi vysoký obsah vlákniny a tuto vlákninu můžeme strávit pouze v tlustém střevě. To může vést k zažívacím problémům, jako je nadýmání. Pokud tedy trpíte například syndromem dráždivého tračníku, na brokolici raději zapomeňte.

Agávový sirup

Agávový sirup je velmi oblíbená alternativa cukru. Ale je to opravdu o tolik zdravější? Ne nutně. Agávový sirup sice obsahuje méně kalorií a méně glukózy než stolní cukr – to nezvedne hladinu cukru v krvi tak rychle. Má však také hodně fruktózy a ta je ve velkém množství stejně nezdravá jako glukóza.

Ovoce

Když už jsme u cukru: Když se řekne ovoce, většina lidí si vybaví pouze zdraví prospěšné vitaminy. Ve skutečnosti je ovoce často velmi sladké, zejména datle, třešně nebo banány nebo sušené ovoce obecně. Měli byste si proto užívat toto ovoce s mírou a jíst spíše ovoce s nízkým obsahem cukru, jako je třeba lesní ovoce. A samozřejmě se skrytý cukr nachází také ve smoothies, džusech a ovocném jogurtu.

Lilek

Lilky mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Dokážou ale při vaření nasáknout tuk a koření – a stát se tak skrytou kalorickou pastí. Pozor byste si tedy měli dát na to, s čím zeleninu kombinujete.

Rýže

Rýži často považujeme za lehčí zdroj sacharidů než například těstoviny. Jak je ale skutečně zdravé, závisí především na způsobu zpracování zrnka rýže. U klasické bílé rýže se odstraní slupka, tzv. stříbrná slupka a klíček – z rýžového zrna zůstane jen škrobové jádro a bílá rýže nemá téměř žádné živiny.

Takzvaná předvařená rýže je o něco zdravější, protože se před loupáním namáčí a upravuje tlakem páry. Živiny tak migrují do nitra zrna a rýže si stále zachovává kolem 80 procent vitamínů a minerálů. 

Celozrnná rýže, známá také jako hnědá rýže, je nejzdravější. Protože zde zrno zůstává celé a stále obsahuje všechny prospěšné vitaminy, vlákninu a spol.

Nízkotučné a light produkty

Mnoho lidí s oblibou používá dietní produkty a odlehčené varianty potravin jako jsou jogurty, sýry a spol. Ty bohužel většinou nejsou zdravější než plnotučné varianty, protože výrobci rádi kompenzují chybějící tuk cukrem nebo sladidly.

Rostlinné oleje

Mnoho lidí se při používání másla obává zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění, a proto na smažení a vaření raději používají řepkový nebo slunečnicový olej. Problém s rostlinnými oleji je, že jsou bohaté na nezdravé polynenasycené omega-6 mastné kyseliny. Pokud například nejsou vyvážené zdravějšími omega-3 mastnými kyselinami, mohou podporovat záněty v těle. Tyto oleje jsou také často vysoce zpracované – bio verze nebo jiné tuky jako avokádový nebo olivový olej jsou vždy zdravější.

Zdroj: www.quarks.de, www.codecheck.info, www.utopia.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat